Zanimljivosti

“Roof of Rock” u Dubrovniku

dunea roof rock 01

U Dubrovniku se 23. i 24. rujna održava sastanak sudionika projekta «Roof Of Rock», a više pojedinosti o projektu moglo se saznati na konferenciji za javnost.

– Projekt Roof of Rock predviđa interdisciplinarno istraživanje prisutnosti, korištenja i zaštite pločastog vapnenca i drugih tipologija vapnenca u krškom dijelu jadranske obale, a jedan od projektnih zadataka  posvećen je istraživanju korištenja i očuvanja odnosno konzervatorskim praksama pločastog vapnenca (i drugih vapnenca) u kulturnoj, a posebno u graditeljskoj baštini – kazala je Neža Čebron Lipovec sa Znanstveno-istraživačkog instituta Univerze na Primorskem iz Kopra.
 
Voditelj projekta, Miloš Bavec s Geološkog zavoda Slovenije, naglasio je važnost izrade smjernica za korištenje pločastog vapnenca u našem prostoru kako bi se zaustavilo propadanje i potaknula obnova.
 
– Pločasti vapnenac zanimljiv je iz više aspekata, između ostalog i zbog toga što je jako bogat fosilima. Također, poveznica je našeg prostora jer se duž cijele obale Jadrana upotrebljavao za pokrivanje krovova, gradnju suhozida i slično – rekao je Bavec.
 
Tea Zubin iz Istarske razvoje agencije – IDA naglasila je da je jedan od ciljeva projekta Roof of Rock priprema baze referentnih podataka reprezentativnih objekata odnosno građevina u pločastom vapnencu s naglaskom na njihovu zaštitu (ističući primjere dobre i loše prakse), a istovremeno se priprema i zajednička karta kamenoloma vapnenca i nalazišta pločastog vapnenca.
 
Projekt RoofOfRock ima za cilj uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru.
 
Naime, cijelo područje Jadrana dijeli zajedničku geološku prošlost tijekom najmanje 200 milijuna godina. Vapnenac nastao na ovoj platformi koristio se kao glavni građevinski materijal u cijelom projektnom području i ima jednu od najvažnijih uloga u nastajanju zajedničke ljudske povijesti.
 
Korištenje pločastog vapnenca kao tradicionalnog građevinskog materijala očuvalo se do današnjih dana i daje poseban pečat jadranskoj obali. Međutim, nedostaju jasne smjernice na području prostornog uređenja, urbanizma, građevine te očuvanja prirodne i kulturne baštine za održivo iskorištavanje i korištenje tog kamena kao građevinskog materijala, za njegovo očuvanje sa stajališta prirodne vrijednosti te očuvanje objekata i materijala kao kulturne baštine.
 
Posljedice su neodgovarajuće iskorištavanje građevinskog kamena i time oštećivanje ili čak uništavanje kako nalazišta tako i karakterističnih kamenih arhitektonskih elemenata objekata.
 
Regionalna razvojna agencija DUNEA, kao partner, provodi aktivnosti ovog projekta na području Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 1.070.775 kuna. Nositelj projekta je Geološki zavod Slovenije, a uz DUNEA-u je uključeno još 9 partnera iz Italije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Projekt se provodi kroz program IPA Jadranska prekogranična suradnja 2007-2013.

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist