AktualnoUrednički izbor

ROMANO PERIĆ ‘Tražimo rezervaciju potrebnog cjepiva za hrvatske pomorce’

pomorci

Sindikat pomoraca Hrvatske novim je dopisom proteklog tjedna apelirao na Ministarstvo zdravstva i Republiku Hrvatsku da hrvatskim pomorcima omoguće cijepljenje pro­tiv COVID19. Sindikat se poziva na zajednički dopis European Transport Community Shipowners AssociatiWorker Federation i European ons. Dopis je odaslan svim predsjed­nicima vlada članica Europske Unije kao i predsjedavajućoj državi članici EU, Portugalu. ­

— U njemu stoji da su upravo pomorci radnici koji pokreću pomor­sku industriju, a ista nosi 90 posto svjetskog prometa. Znači, da su oni glavni i kritični čimbenik kako bi se osigurala neprestana opskrba vitalnim proizvodima. Među vitalnim proizvo­dima, a posebno ove 2021. godine, to će uključivati dopremu cjepiva i osobne zaštitne opreme koji bi u konačnici tre­bali biti ključni u borbi protiv virusa – objašnjava za DuList ITF Koordina­tor Inspektorata i Voditelj ureda Sin­dikata pomoraca Hrvatske u Dubrov­niku Romano Perić. Stoga je bilo prijeko potrebno, kako kaže, proglasiti pomorce ‘ključnim radnicima’ u kon­tekstu trenutne borbe protiv virusa ‘te ih se staviti uz bok zdravstvenim rad­nicima’. To je i napravljeno početkom ovog tjedna. Prema posljednjim informacija, kako Perić ističe, Hrvatska je priznala pomorce kao ‘ključne radnike’.

— Taj naziv označava da bi se pomorcima prioritetno morala osigu­rati dovoljna količina cjepiva kako bi nesmetano mogli putovati, raditi i biti vrlo bitan stup u razvijanju ili održava­nju već izrazito ranjene svjetske indu­strije i jedini način izlaska iz krize u što skorijem roku bez zastoja. Nada­lje, jednako je važno osigurati nesme­tane smjene pomoraca širom svijeta. Ne možemo zanemariti posljedice koje predugi ugovori mogu ostaviti na pomorce. Oni direktno utječu na nji­hovo psihičko i fizičko zdravlje kao i na samu sigurnost plovidbe. U konačnici, ti ljudi ne dotaknu kopno za cijelog tra­janja ugovora, a u nekim slučajevima i po 9 mjeseci, i više – rekao je Perić i dodao: ‘Kako će to djelovati u praksi, vidjet ćemo’. Iz Sindikata posebno naglašavaju da hrvatski pomorci mogu imati problema u očuvanju svojih rad­nih mjesta ako se vladajući ogluše na navedene argumente.

— Na svjetskom tržištu rada konstan­tno se vodi nemilosrdna bitka za radna mjesta, a pojedine države poduzimaju sve kako bi njihovi pomorci imali sve uvjete za hitan i olakšan ukrcaj. Iako već slovimo kao preskupi pomorci, uz kvalitete koje posjedujemo, moramo ostati konkurentni i spremni za tržište
rada – kazao je Perić i dodao: ‘Radi toga neprestano tražimo hitnu reakciju nadležnih ministarstava i rezervaciju potrebnog broja cjepiva za hrvatske pomorce’.

Cjepivo uvjet ukrcaja pomoraca?

— Nama, kao granskom sindikatu, najveći izazov vjerovatno će biti kako senzibilizirati javnost na činjenicu da pomorci dobivaju prioritet u odnosu na neke druge skupine građana, pri­mjerice zaposlenike u turističkom sektoru. Vjerujem da za takvo što ras­polažemo sa svim važnim argumen­tima te ih moramo kvalitetno i bez
tendencija iskomunicirati s MMPI, Ministarstvom zdravstva i širom jav­nošću. Stoga vjerujem da će odluka o prvenstvu cijepljenja pomoraca naići na šire odobravanje u općem inte­resu – rekao je Perić navodeći kako su već od 1. siječnja 2021. pojedine strane kompanije uvrstile cijepljenje na COVID-19 u Seafarers Medical Exa­mination and Certificate.

— Za sada je uvjetovano dostupno­šću cjepiva (If COVID-19 available), ali je pitanje trenutka kad će cjepivo biti uvjet ukrcaja pomoraca jer cje­pivo nije svrstano u grupu preporu­čenih (Recommended), već neophod­nih (Required) – istaknuo je za DuList. Podsjeća kako je poznato da oko 16 tisuća hrvatskih pomoraca plovi na brodovima u međunarodnoj plovidbi.

— S obzirom na njihov nesigurni radno-pravni status jer samo rijetki imaju stalne ugovore, pomorci mogu lako izgubiti posao ako ne budu imali mogućnost cijepljenja. Naglašavamo – mogućnost jer inzistiramo na drago­voljnosti cijepljenja – rekao je Perić te dodao da će SPH i ITF nastaviti ‘apeli­rati i pritiskati vladajuće u ime interesa hrvatskih pomoraca’.

— Procjepljenje i ovako ide presporo. Nedostatak cjepiva je evidentan. Postu­pak procijepljenja stanovništva prema ovoj dinamici neće biti moguć niti kroz dvije godine, a kamoli do lipnja kako je bilo predviđeno – naglasio je.

VIŠE MILIJARDI ‘SVJEŽEG’ NOVCA

Druge države i prioritet cijepljenja

— Neslužbena informacija je da su filipinske vlasti dale prioritet cijepljenja pomorcima pa čak i ispred umirovlje­nika. Nemojmo zaboraviti da je skoro 400 tisuća pomo­raca koji su u 2019. godini pridonijeli filipinskoj ekono­miji sa 6,14 milijardi dolara. Oni su uz Indiju i Indoneziju pokretači svjetske pomorske industrije. Također sam dobio informaciju da u Indoneziji prednost pri cijeplje­nju imaju mlađi pred starijima. Komparativno, hrvatskih 16 tisuća pomoraca čine 1,5 posto od ukupno zaposlenih u Hrvatskoj i unesu u državu godišnje više od milijardu eura ‘svježeg’ novca. U svijetu su uglavnom rukovodeći kadar, što nije zanemarivo. Stoga bi hrvatska administra­cija i po tom pitanju trebala biti žurnija prema njihovim zahtjevima – rekao je Perić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 27. siječnja 2021.

Pročitajte još

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist

MASOVNI TEHNOLOŠKI KVAR I naša zračna luka osjeća posljedice!

Dulist