Zanimljivosti

ROK 30 DANA Pomorci i nezaposleni se nakon prestanka radnog odnosa moraju javiti na HZZO

brod ilustracija wikipedia

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) želi podsjetiti nezaposlene osobe, posebno pomorce da obrate pažnju na rok od 30 dana u kojem su se prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju dužni javiti HZZO-u radi prijave na obvezno zdravstveno osiguranje po prestanku radnog odnosa, odnosno u slučaju pomoraca po iskrcaju.

– Primijetili smo da nezaposlene osobe, a posebno pomorci često propuštaju rok za prijavu na HZZO radi reguliranja statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju te zbog toga gube mogućnost prijave na obvezno zdravstveno osiguranje po osnovu svog statusa nezaposlene osobe – kažu iz HZZO-a.

Stoga, HZZO napominje da se nezaposlene osobe, uključujući i pomorci, moraju javiti HZZO-u u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa radi stjecanja statusa osigurane osobe. Prijavom u zakonskom roku stječu status u obveznom zdravstvenom osiguranju po osnovi nezaposlenosti.

Za prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje potreban je dokaz o prebivalištu ili odobrenom stalnom boravku (uvjerenje MUP-a ili osobna iskaznica) i dokaz o prestanku radnog odnosa ili obavljanja djelatnosti (pomorska knjižica).

Isto tako, HZZO želi podsjetiti i učenike i studente koji su završili redovito školovanje da se 90 dana od dana isteka školske godine moraju prijaviti u sustav obveznog zdravstvenog osiguranja, ili u roku od 30 dana nakon položenog završnog ispita, a djeca s navršenih 18 godina moraju se javiti 30 dana od dana kada su navršila 18 godina života, ako nisu zdravstveno osigurana po drugoj osnovi.

Riječ je o poznatim informacijama koje su već dugi niz godina utvrđene Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, no iskustvo je pokazalo da građani vrlo često zbog neupućenosti zanemaruju odredbe Zakona.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1897. Na Korčuli rođen kipar Frano Kršinić

Dulist

Australska influencerica upozorava na pravila odijevanja na hrvatskim plažama

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1977. Umro utemeljitelj Umjetničke galerije Dubrovnik Kosta Strajnić

Dulist