Zanimljivosti

Rođenje djece treba poticati s 10 tisuća eura

shutt bebe

Nužno je da se u Hrvatskoj rađa barem 55.000 djece godišnje. Zato treba stimulirati povećanje stope nataliteta dajući naknadu za svako rođeno dijete od 5000 do 10.000 eura.

Unatoč problemima s proračunom i teškoj gospodarskoj situaciji, kako bi se izbjegla depopulacija, izumiranje Hrvata, starenje i supstitucija stanovništva, mora se donijeti odluka o izdvajanju dijela sredstava iz proračuna za tu namjenu od 1,6 do 3,2 posto – smatraju Stjepan Šterc, prof. na geografskom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, te Monika Komušanac, koja je na tom odsjeku na doktorskom studiju, a svoje teze su iznijeli u časopisu Društvena istraživanja Instituta društvenih znanosti.

Naime, prema pisanju Večernjeg lista malo se tko danas u Hrvatskoj bavi neizvjesnom demografskom budućnošću naše zemlje. Hrvatska tone u duboku starost, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku, lani je rođeno 41.197 djece, što je pet posto manje nego 2010.

Hrvatska još ima demografski potencijal u zemlji, a posebno u dijaspori te bi se poticajno politikom moglo zaustaviti izumiranje i starenje stanovništva, iznijeli su svoje teze spomenuti znanstvenici u radu naziva 'Neizvjesna demografska budućnost Hrvatske – izumiranje i supstitucija stanovništva ili populacijska revitalizacija'.

S druge strane, demograf prof. Anđelko Akrap smatra pak, piše Večernji, da bi bilo dobro da broj rođenih dosegne i 60 tisuća.

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist