DuList PROMO

ROĐENDANSKI MJESEC U 60. godina Nacionalni park Mljet postao je simbolom prirodne ljepote i stoljetne baštine

mljet 4

Javna ustanova ‘Nacionalni park Mljet’ ove godine itekako ima razloga za slavlje. Osim što obilježava svoj 60. rođendan, može se pohvaliti mnogo­brojnim aktivnostima koje su, unatoč razdoblju gospodarstvene krize uzro­kovane epidemijom koronavirusa, rezultirale privlačenjem značajnog broja posjetitelja. Nacionalni park Mljet osnovan je 11. studenog 1960. godine te je najstariji morski park u Republici Hrvatskoj. Obuhvaća gotovo 5300 ha, uključujući i morski pojas 500 metara od obale, otočića i hridi, te tako zau­zima otprilike trećinu otoka. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog pod­ručja te važan geomorfološki i ocea­nografski fenomen i jedan od glavnih razloga proglašenja ovog dijela otoka zaštićenim. Uz slana jezera bitno je spomenuti i šumu koja je razlog zašto je otok Mljet danas poznat kao zeleni otok. Šumska vegetacija prekriva preko 90 posto kopnene površine NP Mljet, a njeno bogatstvo se vidi u velikom broju biljnih i životinjskih vrsta.
mljet 3
Utočište od gradske vreve
Sredinom 19. stoljeća tadašnja vlast je namjeravala proglasiti zaštićenim područjem ovaj dio Mljeta baš zbog očuvanosti šuma. Osim bogate pri­rodne baštine, područje NP Mljet ima izuzetno bogatu kulturno tradicijsku baštinu, a najpoznatiji spomenici su benediktinski samostan na otoku Svete Marije u Velikom jezeru te ostaci rim­ske palače koja je ujedno i treća najveća rimska građevina u Hrvatskoj. Brojna su i podvodna arheološka nalazišta. Kroz svoje postojanje i djelovanje JU Nacionalni park Mljet je postala pre­poznatljivi simbol očuvanja prirodne i kulturne baštine te su sve aktivnosti Ustanove usmjerene tome. Ta djelova­nja su polučila i značajnim otkrićima pa se tako neprekidnim znanstvenim istraživanjima došlo do saznanja o postojanju većeg broja endemskih, autohtonih vrsta na području Parka. JU Nacionalni park Mljet uz svoju temeljnu zadaću ima za cilj i eduka­ciju kako posjetitelja tako i lokalne zajednice.
Najveće zadovoljstvo ipak predstav­lja rad s najmlađim otočanima i uče­nicima, mlađom i budućom generaci­jom za koje Ustanova čuva prirodna i kulturna blaga. Dugi niz godina Usta­nova organizira brojne radionice za lokalno stanovništvo te ih podupire kroz sponzoriranje različitih kulturno-tradicijskih manifestacija. Potpora lokalnom stanovništvu se vidi i kroz financijske i druge poticaje, posebno u poljoprivredi. NP Mljet je godinama ‘meta’ velikog broja posjetitelja, a ono što je zanimljivo je to da mu se veliki broj posjetitelja svake godine vraća. U 2019. godini NP Mljet je posjetilo 148 395 posjetitelja, dok je u 2020. godini bilo 37 844 posjetitelja zbog utjecaja globalne pandemije uzrokovane koronavirusom na turistička kretanja. Zaljubljenici u prirodu, planinari i svi oni koji žele pobjeći od gradske vreve u NP Mljet mogu doći u bilo koje doba godine.
mljet 5
Radovi na unaprjeđenju ne miruju
NP Mljet ima preko 200 kilometara pla­ninarskih staza koje vode do prediv­nih lokacija kao što je vidikovac Mon­tokuc na kojem se nalazi protupožarna osmatračnica s pogledom na cijeli NP Mljet, ili do vrha Planjak na kojem se nalazi i budući planinarski dom. Staze NP Mljet su posebno lijepe u proljeće i na jesen. I nautičari su prepoznali lje­potu mljetskih uvala o čemu svjedoči povećanje broja plovila čak i u 2020. godini. S ciljem zaštite livada posido­nije i općenito morskog dna od sidrenja te organiziranju boljeg prihvata nauti­čara radi se i na projektiranju i gradnji obalnog zida – rive u luci Polače i te se radi na stvaranju preduvjeta za isto i u luci Pomena. Unaprjeđenje posjetitelj­ske infrastrukture Parka je kontinuiran proces koji omogućuje održivi razvoj područja. Tako su u skladu s održivo­sti kroz projekte i vlastitim sredstvima nabavljeni i katamarani na solarni pogon za vožnju Velikim jezerom.
Nabavljeni su i električni vlakići, napravljen je Veliki most, gradi se i moderni posjetiteljski centar Gustjerna, uređuju se brojne planinarske i bicikli­stičke staze i šetnice. U tijeku je rea­lizacija projekta Mljet – Odiseja Medi­terranea vrijednosti 49.268.324,09 kn financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj Ustanove je pokazati posje­titeljima sve posebnosti ovog zašti­ćenog područja i ukazati na važnost zaštite istih te ih potaknuti da i sami pronađu načine kako pomoći očuva­nju prirode. Kroz 60 godina postojanja svoj doprinos unaprjeđenju NP Mljet je dalo 423 djelatnika, učenika i studenta. Bitno je spomenuti i brojne volontere koji sudjeluju u volonterskim progra­mima parka te uz djelatnike Parka vrijedno rade na razvoju i očuvanju NP Mljet. Sve navedeno se odvija pod budnim okom i uz pomoć Ministarstva gospodarstva održivog razvoja i mno­gih drugih partnera.
mljet 1
POBOLJŠANJE POSJETITELJSKE INFRASTRUKTURE Započela sanacija staze Pračarica – Bjejaka
Proteklu srijedu započeli su radovi sanacije dijela staze oko Velikog jezera na dionici Pračarica – Bjejaka. Sanacija oštećenja podloge ove popularne staze za bicikliste i šetače omogućit će neome­tano prometovanje elektro vlakića. Ugovorena vrijednost radova iznosi 3.142.359,31 kn, a završetak radova se očekuje u roku od tri mjeseca. Javna ustanova ‘Nacionalni park Mljet’ radove je ugovo­rila u sklopu projekta Mljet – Odise(j)a Mediterranea čiji cilj je poboljšati i unaprijediti posjetitelj­sku infrastrukturu, obogatiti kvalitetu i brojnost turističkih, edukativnih i rekreativnih sadržaja parka. Osim navedenih radova u tijeku je izgradnja interpretacijsko-izložbenog centra ‘Gustjerna’ na Velikom jezeru. Predviđeno je i uređenje Volontersko istraživačkog centra Kulijer s multifunk­cijskom dvoranom, uređenje parkinga na lokaciji Vrbovica, nabava tri modularna tipizirana kio­ska ‘Eko blok’, uspostava tematskih staza te povećanje atraktivnosti ponude razvojem inovativnih programa temeljenih na prirodnoj i kulturnoj baštini. Partneri na projektu su Turistička zajednica Općine Mljet, udruga DEŠA i HGSS.
mljet 2

Pročitajte još

Sedam savjeta za učinkovit rad od kuće

Neizostavan element moderne higijene

Dulist

LIBERTAS MEĐUNARODNO SVEUČILIŠTE Prijave u tijeku!

Dulist