Aktualno

RIJEČ STRUČNJAKA Nisu posvojitelji ti koji trebaju dobiti dijete, već dijete treba dobiti njih!

adopta dorja mucnjak petra matkovic

 

Svake godine u Hrvatskoj je više od tri tisuće djece koja nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb.

Iz raznih razloga ta djeca nekad čekaju da ostvare prava za posvojenje. Iako proces posvojenja nije lagan niti brz, valja naglasiti jednu od glavnih poruka koju šalje Udruga za posvajanje Adopta – ‘Nismo mi ti koji trebamo dobiti dijete, već dijete treba dobiti nas’.

Obitelj se rađa na različite načine, a jedna od njih je i posvojenje. Iako je pozitivno prihvaćeno u hrvatskom društvu, postoji dosta tema vezanih uz posvojenje oko kojih vlada tišina. Jedna od takvih tema su i tzv. ‘teže posvojiva djeca’.

Svake godine oko 500 takve djece dobije mogućnost posvajanja, odnosno ‘papire’, ali zbog tog pridodanog naziva ‘teže posvojivo dijete’ – čekaju. O tome Adopta progovara u svome programu ‘I ovo dijete treba obitelj’. Uz pojam teže posvojivo dijete često se vežu ideje zdravstvenih ili razvojnih problema, a zapravo u teže posvojivu djecu spadaju i djeca starija od šest godina, braća i sestre odnosno višečlane obitelji i djeca etničkih pripadnosti, a često su to Romi.

Bitno je naglasiti kako ta djeca nepravedno čekaju svoje obitelji, njihovi ‘papiri’ su gotovi i spremni su za svoju novu obitelj, ali ljudi uglavnom traže malu i zdravu djecu. No ipak ni priroda ne bira, pa treba imati na umu kako ova djeca mogu pružiti ponekad i puno više ljubavi i oni nikako nebi trebali biti stavljeni ‘po strani’.

Što su na ovu temu rekle Petra Matković i Dorja Mučnjak potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Foto: Vedran Levi

 

 

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist