Pronaći ravnotežu u obilju oko nas je zaista mudrost i stvarno je lakše kada postoji u životu i vodi nas. Strogi i isključivi režimi naspram totalnog raspusta u prehrani i obilje dva su ekstrema koja bih voljela da se osvijeste i da se prevenira ulazak u iste.
Pripremila: Mirna Sentić
Neka novogodišnja želja bude stvoriti održivu ravnotežu prehrane kako bi tijelo još dugo bilo funkcionalno, zdravo i da nam služi. Kao i svakog Božića, nastojim spojiti ugodno s korisnim i zdravijim pa to reflektiram u svoju kuhinju. Zato vam donosim dva recepta za kolačiće koji mogu biti i na vašem stolu. Neka namjera za blagdane bude: zajedništvo, ljubav i mir – fokus na osjećaje i na to da slušamo svoje potrebe koje ne stignemo ispuniti tijekom žiže obveza tijekom godine. Odmorite, zagrlite svoje mile, pjevajte, spavajte, otiđite u prirodu, šetajte, udahnite život. Jednom riječju – usporite. Želim vam sretan i blagoslovljen Božić i posebnu 2024. godinu.
MAK BOMBICE U BIJELOJ ČOKOLADI
• 200 g mljevenog maka
• 160 g ksilitola (smeđeg šećera)
• 6 velikih žlica pirovog griza
• 500 ml mlijeka
• 150 g kokosovog ulja ili masla
• 150 g mljevenih badema
• korica 1 limuna
• aroma vanilije
• 250 g bijele čokolade (glazura)
Ubacite mlijeko u lončić i zagrijte do vrenja, a potom dodajte sve suhe sastojke i miješajte dok se ne zgusne jedno 6–7 minuta. Na kraju dodajte maslac na kockice ili ulje kokosovo i mljeveni badem te dobijte smjesu. Izlijte smjesu na pladanj u sloj tanji i direktno stavite foliju na nju i ostavite hladiti. Smjesu u frižideru ohladite barem 30 minuta i onda oblikujte te uvaljajte u otopljenu bijelu čokoladu. P.S. Oblikovane kuglice možete staviti i u led preko noći pa onda sutradan ubacite u glazuru od bijele čokolade.
KEKSI DJEDA MRAZA S KIKIRIKIJEM
• 250 g pirovog brašna
• 140 g maslaca
• 80 g smeđeg šećera
• 1 vanilin šećer
• 1 jaje
• 1 žličica praška za pecivo
• prstohvat soli
• 150 g čokolade za kuhanje
• 1 žlica kikiriki maslaca
• 100 g kikirikija grubo mljevenog
Izbatite maslac sa šećerom pjenasto, a zatim dodajte jaje i aromu vanilije. Naposljetku dodajte kikiriki maslac, brašno, sol te čokoladu nasjeckanu. Za kraj oblikujte male kuglice i stavite na pek papir te pecite 15min na 170/180 stupnjeva.