DuList IN

RIČETE MIRNE SENTIĆ Zajedništvo, ljubav i mir – blagdansko obilje u nama

mirna

Pronaći ravnotežu u obilju oko nas je zaista mudrost i stvarno je lakše kada postoji u životu i vodi nas. Strogi i isključivi režimi naspram totalnog raspusta u prehrani i obilje dva su ekstrema koja bih voljela da se osvijeste i da se prevenira ulazak u iste.

Pripremila: Mirna Sentić

Neka novogodišnja želja bude stvoriti održivu ravnotežu prehrane kako bi tijelo još dugo bilo funkcionalno, zdravo i da nam služi. Kao i svakog Božića, nastojim spojiti ugodno s korisnim i zdravijim pa to reflektiram u svoju kuhinju. Zato vam donosim dva recepta za kolačiće koji mogu biti i na vašem stolu. Neka namjera za blagdane bude: zajedništvo, ljubav i mir – fokus na osjećaje i na to da slušamo svoje potrebe koje ne stignemo ispuniti tijekom žiže obveza tijekom godine. Odmorite, zagrlite svoje mile, pjevajte, spavajte, otiđite u prirodu, šetajte, udahnite život. Jednom riječju – usporite. Želim vam sretan i blagoslovljen Božić i posebnu 2024. godinu.


MAK BOMBICE U BIJELOJ ČOKOLADI
• 200 g mljevenog maka
• 160 g ksilitola (smeđeg šećera)
• 6 velikih žlica pirovog griza
• 500 ml mlijeka
• 150 g kokosovog ulja ili masla
• 150 g mljevenih badema
• korica 1 limuna
• aroma vanilije
• 250 g bijele čokolade (glazura)
Ubacite mlijeko u lončić i zagrijte do vrenja, a potom dodajte sve suhe sastojke i miješajte dok se ne zgusne jedno 6–7 minuta. Na kraju dodajte maslac na kockice ili ulje kokosovo i mljeveni badem te dobijte smjesu. Izlijte smjesu na pladanj u sloj tanji i direktno stavite foliju na nju i ostavite hladiti. Smjesu u frižideru ohladite barem 30 minuta i onda oblikujte te uvaljajte u otopljenu bijelu čokoladu. P.S. Oblikovane kuglice možete staviti i u led preko noći pa onda sutradan ubacite u glazuru od bijele čokolade.


KEKSI DJEDA MRAZA S KIKIRIKIJEM
• 250 g pirovog brašna
• 140 g maslaca
• 80 g smeđeg šećera
• 1 vanilin šećer
• 1 jaje
• 1 žličica praška za pecivo
• prstohvat soli
• 150 g čokolade za kuhanje
• 1 žlica kikiriki maslaca
• 100 g kikirikija grubo mljevenog
Izbatite maslac sa šećerom pjenasto, a zatim dodajte jaje i aromu vanilije. Naposljetku dodajte kikiriki maslac, brašno, sol te čokoladu nasjeckanu. Za kraj oblikujte male kuglice i stavite na pek papir te pecite 15min na 170/180 stupnjeva.

mirna sentic keksici

Pročitajte još

CAVTATSKI LJETNI KARNEVO Šarenilo, smijeh i tradicija koja okuplja sve generacije

Dulist

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist