Zanimljivosti

RIBARI JE NE ŽELE VRATITI Misteriozna kutija ‘ulovljena’ kod Mljeta pripada NASA-i?

sipan ribari mreze6692

Štetu od 20.000 kuna na mreži ribara koji su lovili između Mljeta i otočića Svetog Andrije u dubrovačkim Elafitima napravio je neobičan uređaj. Izgleda kao plutača s lancima i utegom, opremljena elektronskom opremom. Nema ni natpisa ni jasnog identiteta o pripadnosti plovilu, institutu ili naciji.

Ribar Darko Kunac Bigava iz Podgore rekao je za Morski.hr da cijelu zimu na tom mjestu love, ali da nikad ovako nešto nisu uhvatili. Kazao je i da se na njemu sve sjaji, što znači da uređaj nije dugo bio u moru.

Kutija nema oznaka, narančaste je boje, oko 130 centimetara promjera i teška oko 100 kligrama.

“Manji uteg promjera je 40 × 40 cm, da ga ni nas trojica ne možemo pomaknuti. Čini mi se da je neki uređaj za mjerenje s utegom”, pojasnio je za portal Kunac i dodao da želi znati tko je to tamo ostavio kako bi znao kome uspostaviti račun za naknadu štete.

Morski.hr. nagađao je da je uređaj ispustio vojni američki brod koji je nedavno bio na redovitom remontu u brodogradilištu Viktor Lenac, koji je, kako se vidi na AIS-u, ostavio vrlo neobičnu putovanju kretanja.

Putanja američkog vojnog broda odgovara lokaciji pronađenog uređaja. Da je riječ o nekakvom mjernom instrumentu, potvrdio je za portal i stručnjak, bivši djelatnik HRM-a. Portal je poslao upite i nazvao MORH, MUP te PU dubrovačko-neretvansku, ali i američku ambasadu. Još nisu dobili odgovore, ali im je ribar potvrdio da su ga u četvrtak radiovezom kontaktirali preko VHF kanala 16 s američkog vojnog broda. Uređaj su tražili natrag.

“Zvali su me preko VHF-a. S njima je Hrvatska obalna straža. Traže da im ga vratim, ali ja ga ne dam dok se šteta ne isplati”, rekao je Kunac i dodao da ga je zvao i lučki kapetan tražeći da vrati uređaj. No on nije htio pristati ni na kakva obećanja. Htio je isplatu odmah jer šteta nije mala.

“Na kraju su mi rekli da zapovjednik ima dolare na brodu, pa sam im odgovorio da moram izračunati koliko je to dolara”, rekao je Kunac.

Morski.hr. objavio je da su u međuvremenu dobili dokument koji potvrđuje da je uređaj u Hrvatsku stigao u studenom, s adrese Stennis Space Centar, odnosno američkog svemirskog centra NASA-e. Pišu i da su Amerikanci, ali i Ministarstvo obrane upoznati s razlogom zbog kojeg je uređaj tamo, ali da o tome ne mogu u medijima.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist