Aktualno

RETROSPEKTIVA 2019. (3) Nezapamćen zločin, pucnjava i pljačka

c ubojstvo mup135

Krajem siječnja 2019. godine Dubrov­čane je duboko potresao dosad neza­pamćen zločin u njihovu neposrednom susjedstvu. U obiteljskoj drami koja se odvijala u stanu na Prijekom nekadaš­nji pomorac Đivo B. (64) je ubio svoju 53-godišnju suprugu Lidiju B. i punca, 77-godišnjeg Mira T., dok je ranio 74-godišnju punicu Katu T., a potom presudio i sebi. Kako smo tada pisali, a prema neslužbenim informacijama, u kući u kojoj se dogodila tragedija živjeli su Đivov punac i punica, inače po zanimanju mehaničar i odgajate­ljica, ali i supruga, koja je inače radila kao informatičarka u jednoj državnoj tvrtki. Đivo B. i supruga Lidija prema našim saznanjima nisu bili u dobrim odnosima te su živjeli odvojeno. Lidija B. se vratila roditeljima, a preminuli je živio u Sustjepanu sa suprugom iz dru­gog braka, inače zaposlenicom Hidroe­lektrane Dubrovnik.
Iako se u javnosti tih dana spomi­njalo kako je preminuli bio sklon nasi­lju, a i prema svojim suprugama, u PU dubrovačko-neretvanskoj, potvrdili su nam, nisu imali službeno zabilježenu nijednu prijavu.
Inače, Đivo B. Bio je umirovljeni pomorac koji je od 1977. godine plovio na brodovima dubrovačkog brodara, a 2003. unaprijeđen je u zvanje zapovjed­nika broda. Zapovijedao je u više bro­dova kompanije sve do 2009. godine kada prestaje ploviti te se zapošljava u toj tvrtki kao šef kadrovskog odsjeka. Također, bio je sin uglednog gimnazij­skog profesora matematike, a i majka mu je bila profesorica.

Pokušaj ubojstva na Pločama
U prošloj godini svjedočili smo i pucnjavi na Pločama. Naime, nekih 45 minuta iza ponoći 18. srpnja na Pločama je došlo do pucnjave iz vatrenog oružja pri čemu je teško ozli­jeđen 28-godišnji taksist. Pucnjavi je, izvijestila je Policijska uprava dubro­vačko-neretvanska, prethodio verbalni i fizički napad dvojice muškaraca s ozli­jeđenim, a počinitelji su odmah nakon pucnjave pobjegli s mjesta događaja. Očevidom je u široj blizini mjesta doga­đaja pronađeno odbačeno oružje kojim je počinjena pucnjava.
Kriminalističkim istraživanjem je vrlo brzo nakon samog događaja utvr­đeno da su počinitelji dvojica muška­raca u dobi od 23 godine od kojih je jedan s područja Dubrovačko-nere­tvanske županije, a drugi s područja Zagreba. Oba počinitelja su kazneno prijavljena, jedan za kazneno djelo pokušaja ubojstva, a drugi za poma­ganje u ubojstvu, ali su zbog bijega bili nedostupni policiji.
Temeljem međunarodne tjeralice sredinom studenoga je na području Neuma u BiH lociran i uhićen 23-godiš­nji muškarac, sudionik pucnjave, koji je početkom prosinca izručen RH te je priveden u Županijsko državno odvjet­ništvo. Drugi počinitelj je još uvijek nedostupan policiji i za njim se i dalje provode intenzivne mjere traganja.

Oružana pljačka
Kraj 2019. obilježila je i oružana pljačka u Zračnoj luci Dubrovnik kada je ukradeno skoro 700 tisuća kuna vikend utrška prodavaonica. Županij­sko državno odvjetništvo u Dubrovniku je krajem listopada donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 45-godišnjeg hrvatskog državljanina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari i kaznenog djela razbojništva. Rješenje o provođenju istrage doneseno je i protiv 22-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela razbojništva. Riječ je, podsjetimo, o ocu i sinu, Antunu i Antoniu K. iz Gabrila kojima je prethodno bio određen i istražni zatvor.
Prema priopćenju DORH-a, postoji osnovana sumnja da je 45-godišnjak zajedno sa, za sada, nepoznatom oso­bom ispred jednog restorana, uzeo motocikl u nakani da ga uporabi za počinjenje kaznenog djela razboj­ništva na štetu zračne luke. Potom je, osnovano se sumnja, s 22-godiš­njakom i, za sada, nepoznatom oso­bom; po prethodnom dogovoru i zajednički; na prostoru zračne luke, u namjeri da uz prijetnju oružjem od zaštitara zračne luke oduzmu novac i pribave si znatnu imovinsku korist, 22-godišnjak i nepoznata osoba na motociklu slijedili dostavno vozilo zaštitarske službe zračne luke i od zaštitara uz prijetnju oružjem uzeli torbu s novcem u kojoj je bilo oko 692.000,00 kuna utrška prodavaonica u zračnoj luci. Istovremeno je okriv­ljeni 45-godišnjak, osnovano se sum­nja, stajao na parkingu ispred ulaza u upravnu zgradu zračne luke i pra­tio događaj te bio spreman u slučaju potrebe pomaganja u bijegu 22-godiš­njaku i, za sada, nepoznatoj osobi.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 31. prosinca 2019.

Pročitajte još

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist