U našem gradu, koji vrvi od ponude prilično sličnog, ako ne i istog gastro sadržaja, osvježenje je, ali i izazov, susresti se s nečim drukčijim. Restoran Natali upravo je takva priča koju smo uistinu morali doživjeti i okusiti kako bismo vam je mogli predstaviti i izazvati bar trunku znatiželje koja bi vas ponukala da se prepustite njegovim gastro čarima.
Sinergija tradicije te modernog
Poslije deset godina obnove po strogim konzervatorskim smjernicama, ljetnikovac Natali smješten na Gornjem Konalu, prošle je godine zasjao punim sjajem istovremeno se naslanjajući na bogatu dubrovačku ladanjsku povijest i ističući sinergiju tradicije te modernog. Ove sezone, nakon ljetnikovca, vrata je otvorio istoimeni restoran, i to ne samo svojima gostima, nego svima željnima vrhunskih zalogaja i autentičnog ambijenta.
Maslinata i prekrasan glorijet
Samim ulaskom na posjed ljetnikovca, posjetitelju zastaje dah pred skladno uređenim prostorom. Trebalo je jako puno volje, strpljenja i upornosti za ovom zdanju vratiti nekadašnji sjaj. Koracajući kamenim skalinima i gledajući grane kapara koji se lelujavo spuštaju niz starinske mire, približavamo se kaskadnim renesansnim vrtovima koji u isto vrijeme bude osjećaj divljenja i radost djetinjih dana kada smo se igrajući žmurice skrivali u obraslim kantunima ruševina. Ovi, sada uređeni i bogati vrtovi, pravi su odmor za tijelo i dušu. Maslinata i lozom isprepletena odrina vodi nas do prekrasnog glorijeta gdje puca pogled na povijesnu gradsku jezgru. Toliko smo blizu gradske vreve, a opet u umirujućem i intimnom okruženju.
Poštujući sezonalnost i svježinu
Kapaciteta 40-ak sjedećih mjesta, ovaj restoran idealan je za romantične večere, sve vrste malih proslava i obiteljskih okupljanja. Prilikom našeg dolaska, srdačno nas je pozdravio glavni kuhar Dubravko Stanojević koji nam je kroz morski degustacijski slijed predstavio svoju viziju restorana Natali. S bogatim kulinarskim iskustvom, između ostalog stečenim u Michelinovom restoranu, chef Dubravko pomno kreira svoja jela koristeći najnovije tehnike francuske kuhinje, a pritom pazeći na svježinu istih. Tako smo imali priliku isprobati tri predjela i jedno glavno jelo koji su fuzija mediteranske tradicionalne i moderne kuhinje s daškom azijskog utjecaja.
Tuna tartar
Inače, jelovnik je vrlo sažet, baziran na lokalnim proizvodima i namirnicama, ribi naših ribara te domaćem mesu. Pasta je iz njihove proizvodnje, kao i kruh sa začinskim biljem koji svakodnevno freško spravljaju. Jelima se dodaje začinsko bilje iz njihovog đardina te se ukrašavaju cvijetom kapara s mira ljetnikovca. Na početku ovog gastro putovanja uživali smo u izvrsno izbalansiranom tuna tartaru posluženom s domaćom ljutom majonezom, čipsom od kapara i tzv. flat breadom. Uslijedile su Jakobove kapice u umaku od fois gras i tartufa uz dodatak moždine i čipsa od češnjaka. Potom smo isprobali domaće raviole, savršeno pripravljene, punjene mousseom od gambora. Za kraj, glavno jelo bila je sporo kuhana hobotnica sa slatkim pireom od koromača, tamnim umakom od hobotnice i botunima od limete.
Pomno složena vinska lista
Po preporuci smo isprobali istarsku malvaziju Bastian koja se cvjetno-voćnom aromom izvrsno ljubi s kušanim morskim delicijama. Vinska lista je pomno složena s naglaskom na hrvatska vina. Možemo zaključiti kako je naše gastro iskustvo u restoranu Natali bilo mnogo više od obične večere – bila je to šetnja kroz okuse, mirise i osjećaje koji nas vraćaju jednostavnoj radosti i istinskoj ljepoti. Svaki zalogaj, svaki trenutak proveden u ovom okruženju savršeno je zaokružen u priču o tradiciji, inovaciji i užitku koji i vi možete doživjeti ovog listopada na Good Food Festivalu ili još prije, pozivom na 091 2101 221 za rezervaciju.