Kultura

Renomirani francuski pijanist Aimard nastupit će u Dvoru!

pierre laurent
Pierre-Laurent Aimard © Julia Wesely

Renomirani francuski pijanist, hvaljen kao autoritet u glazbi, prepozna po unošenju svježine u glazbu prošlosti, Pierre-Laurent Aimard nastupit će 30. srpnja u atriju Kneževa dvora u 21:30 sati. Publiku očekuju djela Brahmsa, Schumanna, Schönberga, Skrjabina, Messiaena i Ravela. Aimardu ovo nije prvi nastup u Dubrovniku, 2012. nastupio je u sklopu 63. Dubrovačkih ljetnih igara.

Njegov međunarodni raspored kreativno osmišljenih koncerata, emitiranja i snimanja nadopunjen je predanošću podučavanju, održavanju koncertnih predavanja i radionica diljem svijeta. Aimard je dobitnik brojnih nagrada i priznanja od kojih se izdvajaju prestižna Međunarodna glazbena nagrada Zaklade Ernst von Siemens 2017. godine kao priznanje za život posvećen glazbi te nagrada Leonie Sonning, najistaknutija danska nagrada svoje vrste iz 2022. godine.

Pierre-Laurent Aimard bilježi bliske suradnje s brojnim vodećim skladateljima među kojima su Helmut Lachenmann, Elliott Carter, Harrison Birtwistle, György Kurtág, Karlheinz Stockhausen, Marco Stroppa, Pierre Boulez i Olivier Messiaen. U sezoni 2023./2024., on projektima diljem Europe, Sjeverne Amerike, Japana i Kine slavi glazbu Györgya Ligetija, a njegova koncertna gostovanja uključuju Češku filharmoniju, Sasku državnu kapelu Dresden, milansku Scalu, Francuski nacionalni orkestar, Danski nacionalni simfonijski orkestar i Njujoršku filharmoniju. Na rasporedu njegove opsežne turneje ove sezone nalaze se recitali u dvoranama kao što su Southbank Centre u Londonu, Elbphilharmonie u Hamburgu, bečki Musikverein, luksemburška Filharmonija i amsterdamski Concertgebouw, a nastupit će i u Philadelphiji, Chicagu i San Franciscu. U pariškom héâtre des Champs-Elysées u suradnji s francuskim glumcem Denisom Podalydèsom istraživat će Kertészov roman ‘Čovjek bez sudbine’ kroz glazbu Ligetija, Kurtága, Schönberga i Cagea. Kao komorni glazbenik, Aimard nastavlja dugogodišnju suradnju s Tamarom Stefanovich, s kojom će nastupiti u Tonhalleu u Zürichu i Centro Nacional de Difusión Musical u Madridu, i s jazz pijanistom Michaelom Wollnyjem, s kojim će nastupiti u Alte Oper u Frankfurtu.
Na festivalu Acht Brücken u Kölnu praizvest će koncert za klavir Clare Iannotte, a slijedi i portugalska premijera djela ‘Se da contra las piedras la libertad’ Klausa Ospalda, koje su naručili Casa da Música iz Porta i Simfonijski orkestar Sjeverozapadnonjemačkog radija iz Kölna. Aimard iza sebe ima praizvedbe Carterova posljednjeg djela Epigrams, kao i Responses ‘Sweet Disorder and the Carefully Careless’ i ‘Keyboard Engine’ za dva klavira Sir Harrisona Birtwistlea.
Sezona 2023./2024. započela je izlaskom njegova novog nosača zvuka u rujnu, s kompletnim Bartókovim klavirskim koncertima koje je snimio s Esa-Pekkom Salonenom i Simfonijskim orkestrom San Francisca. Ovaj je album posljednji u nizu Aimardovih hvaljenih suradnji s diskografskom kućom Pentatone, nakon ‘Visions de l’Amen’ (2022.) s Tamarom Stefanovich, Beethovenovih ‘Hammerklavier Sonata & Eroica Variations’ (2021.) i albuma s Messiaenovim najznačajnijim djelom, ‘Catalogue d’oiseaux’ (2018.), za koji je osvojio više nagrada, uključujući prestižnu Nagradu njemačkih diskografskih kritičara.
Aimard je poznat kao inovativan kreator programa i jedinstven interpret klavirskog repertoara svih razdoblja, što mu donosi brojne pozive na rezidencije u svojstvu voditelja i izvođača, kao primjerice nedavno u Musikkollegium u Winterthuru, gdje je tijekom sezone slavio različite skladatelje, otvorivši je kompletnim ciklusom Beethovenovih klavirskih koncerata. Drugdje je realizirao revolucionarne projekte, primjerice u Casa da Musica u Portu, Carnegie Hallu i Centru Lincoln u New Yorku, Konzerthausu u Beču, Alte Oper u Frankfurtu, Festivalu u Luzernu, Mozarteumu u Salzburgu, Cité de la Musique u Parizu, Festivalu Tanglewood, Festivalu u Edinburghu te kao umjetnički direktor Festivala u Aldeburghu od 2009. do 2016. godine.

Foto: DLJI

Pročitajte još

SLAVEN TOLJ U KARLOVCU: ‘Druže Tito, mi ti se kunemo!’

Dulist

SLANO Otvara se izložba ‘U primorskom portretu’

Dulist

Tenor Špicer i pijanist Marušić u ponedjeljak u Dvoru!

Dulist