Hrvatska

Rekord u prodaji goriva u ponedjeljak, čeka li nas pad cijena?

ina gorivo07

Velike gužve na benzinskim postajama tijekom ovog i prošlog ponedjeljka, uoči poskupljenja goriva, kako se čini, značajno su utjecale na dnevni promet u maloprodaji.

U ponedjeljak 14. ožujka, kako pokazuju podaci Porezne uprave, fiskalizirani računi iznosili su 718,5 milijuna kuna, tri puta više nego na isti dan prošle godine kada je iznos bio 231,8 milijuna kuna. Vrlo slični omjeri zabilježeni su i prethodni ponedjeljak, 7. ožujka. Taj je dan vrijednost računa iznosila još više, 760,7 milijuna kuna, dok je na isti dan prije godinu dana bila 254,8 milijuna kuna, navodi Jutarnji.hr.

Cijena goriva mijenja se svaki utorak i računa se prema prosjeku cijena od prošloga tjedna, od ponedjeljka do petka. Od sljedećeg tjedna, kako je rekao ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, očekuje se značajno umanjenje cijene goriva. Kako bi olakšala situaciju s gorivom, Vlada je najavila da će na idućoj sjednici donijeti nove uredbe, od 1. travnja do kraja godine suspendirat će penaliziranje, odnosno obavezu distributerima da u benzin i dizel dodaju biogorivo što bi njihov trošak smanjilo za 50 lipa.

U konačnici, za taj iznos mogla bi se rasteretiti i cijena goriva. Iako je Vlada snizila trošarine u litri dizela i benzina za 20 i 40 lipa, što će proračun stajati 151 milijun kuna, veće cijene goriva imaju za rezultat i povećanje prihoda proračuna, prije svega kroz naplatu PDV-a.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist