Aktualno

Referendumski ustanak prikupio 14108 potpisa

referendum ustanak 03

U akciji Odbora birača, nazvanoj Referendumski ustanak, na dubrovačkom je području prikupljeno ukupno 14.108 potpisa.

Kako stoji u priopćenju Odbora birača, referendum za poništenje pretvorbe i privatizacije potpisalo je 3.510 građana, a za zabranu rasprodaje imovine, prostora i prirodnih resursa potpisao je 3.661 birač.

Zabranu prometovanja, proizvodnje i prodaje GMO-a podržava 3.635 građana, a za novi referendum o EU potpisalo je 3.289 birača.

Ovu je akciju, koja je u Dubrovniku trajala tri dana kraće nego u ostalim djelovima Hrvatske, provelo deset stalnih i pet povremenih volontera te dva koordinatora s proračunom od dvije tisuće kuna.

Referendumski je ustanak  vjerojatno prva inicijativa koja nije rezultat dnevno-političkih događaja već političkog promišljanja građana. Formalni cilj projekta predstavlja manji dio uspjeha, pravu vrijednost predstavljaju promjene koje su se dogodile tijekom procesa.

Banner 300x250 DU 1

Sve su dosadašnje inicijative bile okrenute vlastodršcima dok se Referendumski ustanak orjentirao jedinima koji su doista bitni, a to su građani – jer vjerujemo da je sve u njihovim rukama. Odgovornost tako konačno pronalazi pravu adresu te inspirativno djeluje na građane i građanski pokret.

U vrijeme kada establišment zdušno traži prostore slabosti kod građana kako bi ih prebacio u iracionalna stanja straha, bijesa i mržnje – kada svi elementi režima traže načine kako spriječiti zajedništvo među građanima ova inicijativa radi upravo suprotno – gradi mostove i otvara komunikacijske kanale.

Prevladavajući koncept “rušenja”, koji ne nudi perspektivu nego je ventil za pražnjenje srdžbe što vladajućima pomaže kod uvođenja policijske države, zamijenjen je konstruktivnim, legalnim i emancipirajućim pristupom pozivanja na građansku odgovornost kod donošenja rješenja.

Ukupan broj potpisa prikupljenih u  u Hrvatskoj uskoro će objaviti Organizacijski odbor Referendumskog ustanka u Zagrebu.

Pročitajte još

Raspisan natječaj za čelnu osobu Kinematografa, Konsuo ide po treći mandat

Dulist

Ministar Bačić o sudaru na Korčuli: “Počinjena manja šteta, prijavio sam policiji”

Dulist

Probušene gume Ryanairovog aviona zaustavile promet u Bergamu, otkazan let i za Dubrovnik

Dulist