Favei dei morti ili u prijevodu ‘grah mrtvih’, a zovu se još i favette ili bobići je slatki kolač, odnosno keksići kojima su se prije obilježavali Svi Sveti. Ovaj dubrovačko-dalmatinski kolač vuče porijeklo iz Venecije, odnosno Mletačke Republike. Ovi keksići su većinom mali, obično okrugli ili ovalni kolačići, veličine zalogaja.
Kolačići se prave za Svi Svete kako bi se simbolično počastili preminuli, a zbog badema i jednostavnog sastava, predstavljaju skromnost i sjećanje, a ne raskoš.
– Dolaze u tri boje, bijeloj, rozoj i kafenoj. Bijela simbolizira rođenje, roza život a kafena smrt. Baza je uvijek ista – mjenduli, jaja i cukar. Ričeta zahtjeva dosta vremena, ali vjerujte mi, vrijedna je truda. Spravite ovo jelo s puno ljubavi i uspomena sjećajući se vaših najdražih koji fizički nisu s vama, jer, bar ja tako mislim, duhom uvijek jesu – kazala je Jelica iz Masterchefa, a otkrila je i njihov recept kojeg donosimo u nastavku:
Sastojci:
25 deka mjendula
½ kila štaub cukara
2 manja jaja
15 ml rakije
Kap rozulina (ako ga imate)
Ožica kakaa ili čokolate u prahu
Kap paste ili arome od vanilije
4 deka mljevenih beškotina
Par kapi roze boje za kolače
Cukar za valjanje tijesta
Ričeta (za otprilike 120 favetta):
Mjendule blanširajte u kipućoj vodi, procijedite i ogulite držeći ih za vrh i pritisnite da vam izađu čisti, bijeli mjenduli bez kore. Stavite ih na papir za pečenje i osušite 10 minuta u peči na 150 stupnjeva. Promiješajte ih jednom. Pazite da budu raspoređeni u jednom sloju. Izvadite i pustite da se prohlade. Ne gasite peć. Nakon toga ih izmiksajte u multipraktiku da dobijete teksturu grubljeg brašna od mjendula.
Beškotine izmiksajte u multipraktiku, dodajte im brašno od mijendula, cukar, rakiju, vaniliju rozulin i razmućena jaja. Dobro izmiksajte dok ne dobijete teksturu tijesta. Tijesto raspodijelite na tri jednaka dijela i stavite u zdjelice.
U jedan dio tijesta ne dodavate ništa. Uzmite drugi dio tijesta, stavite ga u multipraktik te dodajte par kapi roze boje za kolače da dobijete rozo tijesto. Isti postupak ponovite i s trećim dijelom tijesta samo mu pritom dodajte kakao da dobijete kafeno tijesto.
Na roštijeru stavite papir za pečenje. Uzmite prvo bijelo tijesto. Odrežite komad i od njega napravite kobasicu promjera dva centa. Uvaljajte kobasicu u cukar koji ste posuli po radnoj površini i kidajte ih tupom stranom noža na manje kockice. Svaku kockicu oblikujte u kuglicu te stavite na roštijeru tako da se kuglice ne dodiruju jer će se prilikom pečenja malo raširiti. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto. Favette se zapravo suše a ne peku. Neka se suše na 150 stupnjeva 10 do 13 minuta. Stalno ih gledajte. Kad se malo napušu i malo raspuknu gotove su. Izvadite ih skupa s papirom na čistu plohu da se hlade ne dirajući ih prstima. Povucite ih s papirom. Isti postupak ponovite i s rozim i kafenim tijestom.
Servirajte ih u zdjelicu ili stavite u celofan i zavežite fjokom i poklonite dragoj osobi.

