DuList IN

RAZGOVOR S MASTERCHEFOM ANTOM VUKADINOM ‘Još uvijek mi ljudi čestitaju, ali i zamjeraju’

ante vukadin

Prvo je ispao iz Masterchefa, a zatim se vratio i ostvario pobjedu – a on je prvi kojemu je tako nešto uspjelo! Ante Vukadin je 28-godišnji mladić iz Tomislavgrada koji je odlučio napraviti korak dalje iz svoje ljubavi prema kuhanju i prijaviti se na najveći kulinarski show u Hrvatskoj. Pobjeda mu je bila samo ‘vjetar u leđa’ da dalje nastavi kulinarskim putem te se tako našao i kao sudionik gastro događaja Fusion Feast u Mezzanave restoranu u Dubrovniku, gdje je bio zadužen za desert. U razgovoru nam je otkrio koliko mu je značilo sudjelovanje u emisiji, kako se nosi s javnim životom, koje mu je najdraže jelo koje voli pripremati, ali i još mnogo detalja o kulinarskim avanturama.

Podijeljena mišljenja oko pobjede

Ante već od malih nogu voli kuhanje te je od djetinjstva majku pratio po kuhinji i budno gledao što ona radi.

– Bio sam strašno izbirljivo dijete, nisam ništa htio jesti, mama uvijek govori da joj je jako čudno što sam postao kuhar! – objasnio nam je. Upitali smo ga i koje je bilo njegovo prvo jelo koje je naučio praviti. – Moje prvo jelo je bila kajgana, prvo samostalno jelo zapravo i kajganu sam nakon nekog vremena usavršio – otkrio je Ante.

Osvrnuli smo se i na njegovo sudjelovanje u Masterchefu za koje kaže da ga je oblikovalo kao kuhara, ali i kao osobu. Iako su mnogi bili sretni zbog njegove pobjede i čestitke su prštale na sve strane, bilo je i onih kojima ta pobjeda nije najlakše sjela jer su smatrali da je njegova suigračica Sanja Cukon to više zaslužila. No, odluci je u konačnici ipak presudio stručni žiri.

– Još uvijek mi ljudi i čestitaju, ali i zamjeraju, dosta ljudi to doživljava sa stavom: ‘Svaka čast, toliko toga si propustio i ipak osvojio, treba znanja za to!’, a isto tako ima i onih koji su u stilu: ‘Nezasluženo’ – iskren je bio Ante, ali takvi ga komentari, na sreću, nisu pokolebali te je svoju karijeru u kulinarstvu nastavio dalje. S dosta sudionika Masterchefa ostao je u kontaktu, ali zbog obaveza kojih trenutno ima, kaže kako mu održavanje kontakta sada ide malo teže. Obveze su ga odvele i u Dubrovnik, točnije u restoran Mezzanave, gdje se održao dvodnevni gastro spektakl Fusion Feast na kojem je gostima predstavio svoj desert.

ante vukadin kuhanjeU potpunosti se posvećuje kuhanju

– Kako je rekao Chef Mario, ostavili su me da budem šećer na kraju haha desert je nekako spoj tradicije Bosne i latinoamerike, povezano sa današnjim trendovima te je ultimativna fuzija apsolutno svega! – objasnio je Ante. Kad se njegovo ime spominje u medijima, često ga se povezuje s titulom studenta elektrotehnike. No, on nam je otkrio kako je fakultet ipak, trenutno, ostavio po strani kako bi se mogao u potpunosti posvetiti onome što voli – kuhanju.

Sudjelovanje u ovakvim emisijama koje su značajno popraćene među hrvatskom publikom, natjecateljima donose veliku popularnost. Zanimalo nas je i kako se on nosi s prepoznavanjima na ulici jer mu je do nedavno, sve to bila nepoznanica.

– Malo mi je smiješno i neobično to što me ljudi prepoznaju na ulici, nikad mi nije problem kada me netko zaustavi i pita za sliku, ali još nisam naviknut na tu konverzaciju s meni nepoznatim ljudima, ljudi koji me zaustave znaju puno toga o meni, ja o njima ništa, pa ako osjetite da mi je neugodno u razgovoru sa mnom… Malo i je, više je meni neugodno nego njima ha-ha – šaljivo je ispričao Ante.

Najvažnija je ljubav prema kuhanju

Kulinarstvo je stresan posao i sa sobom donosi mnogo situacija koje mogu biti izazovne, u strci s vremenom, a mnogo je i prostora da stvari pođu po krivom, stoga je važno da dobar kuhar posjeduje određene kvalitete, a Ante kao glavne navodi smirenost, staloženost i da se dobro zna nositi s pritiskom.

– Sve ostalo se da naučiti, ako postoji volja za učenjem. Eh da, i ljubav prema kuhanju. To je isto jako, jako, jako bitno. Bez toga ne trebaš ni ulaziti u kuhinju! – smatra Ante, koji ima i svoje uzore u kulinarstvu. – Imam ih puno, počevši od naših mentora, pa nastavivši na neke fenomenalne kuhare poput Davida Skoke, Aleksandra Kerekeša, Hestona Blumenthala. Način na koji razmišljaju me inspirira! – objasnio je mladi kuhar. Otkrio je kako sada najviše voli raditi gulaše i igrati se s receptima, a smatra kako je upravo to jelo koje je doktorirao.

vukadin anteSjajni planovi za budućnost

U Masterchefu je radio zanimljiva jela kojima je osvajao žiri, a koja su povezana s hercegovačkom kuhinjom. Jedno od jela bio je i rižoto od sarme te je uglavnom spremao slana jela, a na Fusion Feastu bio je zadužen za slatko. Stoga nas je zanimalo je li više ljubitelj slanog ili slatkog, on je otkrio da su to slana jela, a objasnio je i zašto je to tako.

– Trenutno više volim slano. Zašto? Jer sa slatkim nisam dovoljno upoznat, volio bih jedno vrijeme raditi u nekim dobrim slastičarnicama da naučim kako se rade jako dobri deserti, nešto znam, ali nedovoljno da bih u tomu dovoljno uživao. Volio bih naučiti napraviti one savršene deserte koje radi Cedric Grolet. To mi izgleda toliko predobro i zbilja bih volio naučiti to raditi. Jako sam zainteresiran za tu stranu gastronomije – objasnio nam je Ante koji za budućnost ima i velike planove.

– U bliskoj budućnosti planiram raditi kao kuhar, educirati se i steći iskustvo. Definitivno i otvoriti nešto svoje, velika mi je želja jednog dana imati nešto gdje ću služiti jedan ultra kvalitetan burger, sendvič, tjesteninu te nekoliko vrsta pizze. To je jedna od želja, a volio bih biti vlasnik nekog jako dobrog bistroa. To su samo želje, do ostvarenja ima još jako puno rada i truda – zaključio je Ante Vukadin, a mi mu u ostvarivanju ovih ciljeva želimo puno uspjeha.

Foto: Osobna arhiva

Pročitajte još

Marko Bošnjak nije se plasirao u finale Eurosonga

Dulist

GRUPA VATRA USKORO U LAZARETIMA Ivan Dečak: Dubrovnik bi opisao pjesmom ‘Mali krug velikih ljudi’

Marijana Tadić

TKO JE ZA JEDAN DOBAR FILM? Donosimo raspored novog kino programa

Dulist