Kultura

Ravnateljici Dubrovačkih muzeja Pavici Vilać još jedna nagrada struke

Katalog nagrada Vilac

Ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać dobila je nagradu Hrvatskog muzejskog društva (HMD) za najbolji realizirani izdavački projekt u 2014. godini. Ravnateljica Vilać je nagrađena kao urednica kataloga prošlogodišnje središnje izložbe Dubrovačkih muzeja ‘’Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji’’.

Svečana dodjela nagrade održat će se u petak, 20. studenoga u Muzeju Mimara u Zagrebu.

Izložbeni projekt posvećen ocu i sinu Sorkočevićima realiziran je u povodu 280. obljetnice rođenja Luke Sorkočevića, prvoga hrvatskog simfoničara, sa zadaćom podizanja razine svijesti o veličini i važnosti Luke i Antuna Sorkočevića za Dubrovnik i Hrvatsku.

Nagrađeni katalog koncepcijski se podudara s tematskim cjelinama izložbe. Uz uvodnu riječ i odabranu literaturu, sadrži 16 poglavlja popraćenih sažetcima na engleskom jeziku i katalozima predmeta, koji uz izloške donose i ostalu relevantnu građu, čija posudba nije mogla biti ostvarena. Tekstovi i katalozi predmeta bogato su opremljeni ilustracijama u boji. Riječ je reprezentativnom izdanju od 350 stranica i s preko 200 ilustracija u boji.

Dubrovačkim muzejima dodijeljene su već dvije nagrade Hrvatskog muzejskog društva i to za realizaciju kataloga izložbe ,,Stjepan Gradić: otac domovine’’, te za izložbeni projekt Ruđer Bošković – ponovno u rodnom Dubrovniku. Hrvatska slavi svog genija povodom 300. obljetnice rođenja”.

Izložbom Luka i Antun Sorkočević – diplomati i skladatelji, Dubrovački su muzeji tako nastavili niz vrlo uspješnih središnjih godišnjih izložbenih projekata, započet 2011. godine izložbom Ruđer Bošković ponovno u rodnom Dubrovniku, nakon čega su uslijedile izložbe Sv. Vlaho u povijesti i sadašnjosti te Stjepan Gradić: otac domovine. U 2016. godini planirana je središnja godišnja izložba posvećena Kneževu dvoru.

Nagrade HMD-a dodjeljuju se državljanima Hrvatske, a izuzetno se mogu dodijeliti i stranim državljanima ako su svojim djelovanjem značajno pridonijeli promicanju muzejske struke u Hrvatskoj.
Godišnja nagrada HMD-a dodjeljuje se pojedincima, grupama i muzejima za objavljena, izložena ili na drugi način javno prezentirana ostvarenja muzejske struke u protekloj kalendarskoj godini.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist