Aktualno

RAVNATELJI LUČKIH UPRAVA, KOMUNALNIH TVRTKI… Kad će se moći ‘poviriti’ u njihove imovinske kartice?

novac lova kune6612

Za dva do tri mjeseca, javnost bi trebala imati uvid u imovinsko sta­nje znatno većeg broja dužnosnika nego što je to bio slučaj do kraja prošle godine kada je izašao novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Među dužnosnicima koji će prvi put svoju imovinu morati podastrijeti javnosti su primjerice ravnatelji lučkih uprava, a u Dubrovniku to je Blaž Pezo pa i ravnatelji županijskih uprava za ceste koju funkciju u našoj županiji obnaša Ivo Kaštelan. Uz njih svoju imovinu Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa morat će prijaviti i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić, ali i ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan, budući da u novom zakonu tu obvezu imaju i rav­natelji ustanova u zdravstvu kojima je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samo­uprave. U slučaju te dvije ustanove, osnivač im je Dubrovačko-neretvanska županija. Pridružit će im se i direktori gradskih komunalnih tvrtki, budući da imovinske kartice moraju predati i predsjednici i članovi uprava trgovač­kih društava u kojima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinski udio te predsjednici i članovi uprava trgovačkih društava koji su u većinskom vlasništvu trgo­vačkih društava u kojima većinski udio ima jedinica lokalne i područne (regio­nalne) samouprave.

Tek se ‘puni’ Registar
Budući da je Zakon izglasan pred kraj 2021. godine, zanimalo nas je kad će se imovinske kartice novih obveznika objaviti te jesu li ih podnijeli.
— Imovinske kartice novih obveznika nisu objavljene jer ih novi obveznici još nisu podnijeli iz razloga što im to još nije omogućeno. Još uvijek uno­simo nove obveznike i pravne osobe u kojima obnašaju dužnost u Registar obveznika te će, kada taj posao bude dovršen, svim novim obveznicima biti otvoren korisnički račun, što je predu­vjet za pristup obrascu imovinske kar­tice i podnošenje iste. Procjenjujemo da će korisnički računi obveznika biti otvoreni u idućih 30–45 dana, nakon čega će obveznici imati rok od 30 dana da podnesu imovinske kartice – naveli su u odgovoru za DuList iz Povjeren­stva za odlučivanje o sukobu interesa. No, kada će iste biti objavljene, dodaju, teško je procijeniti s obzirom da za svaku imovinsku karticu treba prove­sti administrativnu provjeru i istu odo­briti prije objave.
— Za taj posao bit će potrebno dalj­nje vrijeme koje je teško procijeniti s obzirom na veliki broj imovinskih kar­tica koji će biti zaprimljene u relativno kratkom razdoblju i s obzirom na mali broj ljudi u Povjerenstvu koji provode provjeru – kratko su nam odgovorili iz Povjerenstva.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist