Grad

RATNI PROMATRAČ UNESCO-a Carneze posjetio Dubrovnik, Franković mu se zahvalio na hrabrosti

Bruno Carneze

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković primio je u četvrtak gospodina Bruna Carneza, jednog od članova specijalne promatračke misije UNESCO-a koja je u Dubrovniku boravila u studenom i prosincu 1991. godine, u vrijeme najvećih napada u Domovinskom ratu, te ponovno u siječnju 1992. godine, a čiji zadatak je bio sačiniti evidenciju štete nastale na spomeničkoj baštini.

Upravo su izvještaji UNESCO-ve misije s evidencijom štete na području zaštićene povijesne jezgre umnogome pomogli poslijeratnoj obnovi Dubrovnika te kasnije doveli i do osuđujućih presuda prema generalima JNA, prvih takvih u povijesti za uništavanje spomeničke baštine.

Naime, temeljem prvih izvješća o razmjerima štete, a koja su u Paris poslana 8. prosinca navečer Dubrovnik je na 15. zasjedanju Odbora za svjetsku baštinu u Tunisu 12. prosinca 1991. godine, samo šest dana od najgoreg napada na grad, uvršten na listu ugrožene svjetske baštine. U tom izvješću, između ostalog, navodi se da je od posljedica napada 6. prosinca do temelja izgorjelo devet objekata te da je ukupno zabilježeno 708 različitih mjesta pogodaka, uključujući i šrapnele po krovovima i fasadama kuća. Detaljnije „Izvješće misije UNESCO-a o stanju spomeničke baštine Dubrovnika nakon bombardiranja u listopadu, studenom i prosincu 1991. godine“ autora Bruna Carneza i Colina Kaisera služilo je i kao podloga za donacije UNESCO-a koje su potom uslijedile.

Gradonačelnik Franković zahvalio je gospodinu Carnezu na hrabrosti koju je iskazao 1991. te na svemu što je učinio za Dubrovnik u najtežem razdoblju za Grad u njegovoj suvremenoj povijesti kada je pomoć međunarodne zajednice bila prijeko potrebna „ranjenom gradu“. Upoznao je gospodina Carneza s izložbom „Dubrovnik, A Scarred City“, otvorenom 17. prosinca u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Izložba tematizira stradanje Dubrovnika i razaranje spomeničke baštine u Domovinskom ratu te poslijeratnu obnovu u kojoj je presudnu ulogu odigrala upravo jednomjesečna misija UNESCO-a. Uputio mu je i poziv na otvaranje ove izložbe u Dubrovniku kojom prilikom će se nekadašnji promatrač UNESCO-a prisjetiti svog boravka i rada u našem gradu.

Bruno Carnez u Dubrovniku boravi u privatnom aranžmanu, a susretu s gradonačelnikom prisustvovala je i njegova prijateljica, Dubrovkinja Vesna Gamulin, koja je tih dana prije 27 godina dok je Dubrovnik bio pod opsadom bila službena prevoditeljica za potrebe Misije UNESCO-a.

Podsjetimo, specijalni opunomoćenici generalnog direktora UNESCO-a za pitanja kulture i prosvjete Bruno Carnez i Colin Kaiser u Dubrovnik su doputovali 27. studenog 1991. godine hidrogliserom „Krila Dubrovnika“, a naš grad naputili su krajem prosinca nakon gotovo mjesec dana. Poslove evidentiranja ratne štete na spomeničkoj baštini nastale za napada u listopadu i studenom započeli su 29. studenog, no u završetku istih onemogućio ih je strahoviti, barbarski napad 6. prosinca pa je detaljan popis oštećenja na spomenicima kulture u suradnji s nadležnim hrvatskim institucijama izrađen nakon tog kobnog dana kada je Dubrovnik i obranjen.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist