Zanimljivosti

Rastanci su bolni, pogotovo ako su zauvijek

lovric024

Na komemoraciji za profesora emeritusa dr. sc. Josipa Lovrića koja održana danas u Kazalištu Marina Držića govorio je njegov dugogodišnji suradnik prof. dr. sc. Mateo Milković.

 
– Rastanci su uvijek bolni, osobito kad se rastajemo zauvijek. Teško je reći zbogom čovjeku koji je ujedno bio inženjer brodogradnje, pomorski stručnjak, znanstvenik, izumitelj, publicist, urednik i pisac. Sve to bio je Josip Lovrić, alias Jozo Lovrić Jadrijev. Baš to je bio naš gospar Jozo – rekao je Milković te se osvrnuo na njegov dugogodišnji rad.   
 
– S gosparom Jozom izgubili smo ne samo kolegu i suradnika, ne samo inženjera brodogradnje, pomorskog stručnjaka, znanstvenika, izumitelja, publicista, urednika i pisca već posebno – prijatelja. Izgubili smo dragu osobu kojoj je svaka rečenica bila vic, rečenica koja je širila optimizam, rečenica koja je s njegovim godinama svima nama postajala sve potrebnijom. Izgubili smo čovjeka koji je znao da će i sutra doći novi dan i da je vrijedno bit strpljiv, uporan i dosljedan. Izgubili smo čovjeka koji je uvijek skroman, pošten i vođen osjećajem odgovornosti, iza suzdržane vanjštine krio veliku osjećajnost. Njegovo djelovanje bilo je uvijek usmjereno k jednoj želji: da svu svoju snagu iskoristi za dobrobit svoje radne sredine, za dobrobit mladih znanstvenika ovoga Sveučilišta i za dobrobit našega Grada. Onaj koga je smatrao svojim prijateljem, uvijek se mogao pouzdati u njega. I poradi toga njegova obitelj može biti ponosna.

Zato se nismo došli rastati od gospara Joza, nego mu zahvaliti za sve ono što je uradio na polju visokoga obrazovanja i znanosti, za njegov doprinos u intelektualnoj i kulturnoj sferi Grada Dubrovnika, za njegov doprinos u osnivanju Sveučilišta u Dubrovniku, za prijateljstva koja smo razvili, i za sve ono što ćemo crpiti i koristiti se time u konzultacijama s njegovom misli.

I zato, hvala mu, i neka se zasluženo odmara na dosezima svojega za sve nas korisnoga i primjernog života – zaključio je Mateo Milković. 
 
 
 

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist