Grad

RASPUŠTEN HRVATSKI SABOR Franković: Bila mi je čast zalagati se za interese krajnjeg juga

frankovic sabor

Raspušten je deseti saziv Hrvatskog sabora. Od saborskih klupa oprostio se i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, a njegovu objavu na društvenim mrežama prenosimo u cijelosti.

Danas je Hrvatski sabor donio odluku o raspuštanju desetog saziva čime završava moj četverogodišnji mandat saborskog zastupnika.
Kao jedinom zastupniku iz Grada bila mi je čast predstavljati i zalagati se za interese krajnjeg juga Hrvatske. Iako nije uvijek bilo jednostavno pomiriti dvije dužnosti, onu gradonačelničku i saborsku, u ove četiri godine Hrvatski sabor je donio brojne zakone koji su doprinijeli poboljšanju kvalitete života svim stanovnicima Republike Hrvatske i iz tog razloga bila mi je iznimna čast biti dio vladajuće većine 10. saziva Hrvatskog sabora.
Možemo i trebamo biti ponosni na do sada najuspješniju Vladu Republike Hrvatske koja je, kroz sve krize koje su je pratile u ovih 8 godina izazova, stabilizirala i ojačala hrvatsku ekonomiju koja je danas po svim ekonomskim pokazateljima jedna od najstabilnijih u eurozoni.
Rezultati Vlade kroz realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata vide se doslovce u svakoj općini, gradu, županiji na području cijele Republike Hrvatske, a mi na jugu ističemo, ponavljamo i nikad nećemo zaboraviti kako je Vlada Andreja Plenkovića započela i završila višedesetljetni san stanovnika hrvatskog juga i povezala nas s maticom zemljom. Stoga će upravo ova Vlada ostati upisana zlatnim slovima u povijest našeg kraja.
Osobno kroz rad u Hrvatskom saboru bio sam skoncentriran na zakone koji su se ticali bilo direktno ili indirektno našeg Grada i krajnjeg juga Hrvatske.
Tako su na moj prijedlog uvrštene izmjene u Zakon o sigurnosti prometa na cestama kojima se omogućilo Gradu Dubrovniku, ali i drugim hrvatskim povijesnim gradovima pod zaštitom UNESCO-a uvođenje organizacije i kontrole prometa s fokusom na građane i njihove potrebe.
Zakon o pružanju usluga u turizmu
– prihvaćanjem predloženih amandmana na kojim sam inzistirao u potpunosti smo zaštitili dubrovačke vodiče.
Zakona o turističkoj pristojbi
– na našu inicijativu prihvaćen je prijedlog naplate pristojbe za brodove na kružnim putovanjima čime je osiguran značajan financijski iznos za proračun Grada.
Zakon o žičarama
– Izmjenama i dopunama ovog Zakona omogućeno je rješenje dugogodišnjeg gordijskog čvora i grad je napokon počeo s naplatom koncesije za žičaru čime su se značajno povećali proračunski prihodi našeg Grada.
Zakon o turizmu
– sudjelujući u izradi ovog Zakona i njegovim usvajanjem općine, gradovi i županije dobile su alat kojim mogu samostalno oblikovati svoje destinacije te upravljajući smještajnim kapacitetima postići ono što je još važnije – na održivi način upravljati demografijom.
Zakon o pomorskom dobru
– kroz raspravu sam se zalagao da jedinice lokalne samouprave dobiju nadzor nad pomorskim dobrom kako bi u konačnici mi na mikrolokacijama mogli uvoditi red i spriječiti uzurpaciju pomorskog dobra jednako kao što smo ga uveli na javnim površinama grada Dubrovnika. Navedeni prijedlozi su usvojeni i danas je taj zakon u primjeni.
Izmjene poreznih zakona
– na temelju izmjena poreznih zakona za koje sam se zalagao Grad Dubrovnik ukinuo je prirez, nije povećao stope poreza na dohodak, a kao rezultat dubrovačke obitelji godišnje će raspolagati primanjima koja su u prosjeku veća od 615 do 680 eura.
Mreža hitne medicine
– Grad Dubrovnik je šest godina osiguravao financijska sredstva za punkt pripravnosti hitne medicine na Elafitima koji je u suradnji s Ministarstvom ponovno uvršten u Mreže hitne medicine HZZO-a. (Grad od 2018. izdvojio 227.141,49 eura)
Kroz nastavak decentralizacije posebno treba istaknuti ulogu potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića čiji je Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske omogućio jedinicama lokalne i regionalne samouprave upravljanje zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske, a čime će se postići brža realizacija cijelog niza društveno korisnih projekata kao osnovnog temelja za podizanje kvalitete života naših sugrađana.
Uz sve navedeno nadležnom Ministarstvu pravosuđa i uprave uputio sam prijedlog izmjena odredbe članka 77. Zakona koji definira povrat nacionalizirane imovine.
Također, Ministarstvu financija i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike uputio sam prijedlog izmjena socijalnih i poreznih zakonskih propisa kao i prijedlog mjera kako bi se omogućilo priuštivo stanovanje građanima.
I na posljetku u suradnji s Ministarstvom kulture i medija izradili smo novi Zakon o obnovi spomeničke baštine grada Dubrovnika koji bi u idućem sazivu trebao ići u prvo čitanje.
U vremenima kada nam je bilo najteže u posljednje 4 godine, vremenima korona krize, izborili smo se za beskamatne kredite Vlade RH jedinicama lokalne samouprave koji su omogućili da u ni jednom trenutku ne dođe do smanjenja socijalnog programa Grada Dubrovnika, a da istovremeno oprostimo 50 milijuna kuna najma javnih površina i zakupa dubrovačkim gospodarstvenicima. Mjerama Vlade kroz korona krizu sačuvana su radna mjesta i osigurana je egzistencija brojnim radnicima poglavito onim vezanim za turizam i turističke djelatnosti. Bez ovih mjera brojni gospodarstvenici bi bili propali, a brojni djelatnici preko noći ostali bez primanja.
I na kraju još jednom želim Vama dragi sugrađani, dragi žitelji Dubrovačko-neretvanske županije i cijele X. izborne jedinice zahvaliti na datom povjerenju. Bila mi je čast biti Vaš predstavnik u Hrvatskom saboru i Hvala Vam na toj časti koju ste mi Vi omogućili.
S osobitim poštovanjem,
Mato Franković
Zastupnik 10. saziva Hrvatskog sabora

Foto: Facebook/Mato Franković

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist