Grad

RASPRAVA O PRORAČUNU Buconić: Mojim žilama teče dubrovačka, a ne stranačka krv!

vijece buconic

U tijeku je rasprava o Prijedlogu proračuna 2015. o čijem izglasavanju ovisi ide li Dubrovnik u prijevremene izbore za gradonačelnika i Gradsko vijeće.
”U planu za 2015. godinu odlučili smo se zamoliti građane da nam daju svoje prijedloge, usvojili smo 40 njihovih prijedloga, a nastojali smo upoznati sve političke stranke s Proračunom, i svi amandmani koje su uputile stranke su prihvaćeni. Ovaj proračun je veći od onog osječkog, splitskog i zagrebačkog po glavi stanovnika. Mi imamo 10 250 kuna po glavi stanovnika”, rekao je uvodno Vlahušić te dodao kako smatra da je do zadnje lipe korektan.
Vlahušić je svoj proračun branio gotovo pola sata, navodeći mjere koje neće biti moguće ako se proračun ne usvoji, poput mjera subvencioniranja podstanara, a Vlahušić je istaknuo i kako o ovom proračunu ovisi i rješavanje pitanja javne garaže, za koju kako tvrdi, na arbitraži može biti dosuđen i iznos od 320 milijuna kuna (261 milijun kuna plus potencijalna dobit za Midia grupu).
”Ja se nadam da će razum zaživjeti u ovom Gradu”, zaključio je Vlahušić.
U tijeku rasprave HDZ-ova Dubravka Šuica, tražila je od predsjednika Gradskog vijeća Nika Bulića da iznese stav kluba HDZ.
”Gradski odbor HDZ jednoglasno je odlučio da HDZ neće podržati Proračun i vijećnici HDZ-a dobili su naputak da glasuju protiv prijedloga proračuna za 2015. Godinu”, rekao je Bulić nakon čega je riječ uzela Dubravka Šuica.
”Nije laka izvršna vlast, Proračun je odraz politike, a je li on dobar ili loš dalo bi se raspravljati. Konflikt nikome nije dobro nije donio, a ja sam Dubrovački dogovor tražila davno prije ovog Dubrovačkog dogovora. Proračun je jedini način kako se može smijeniti gradonačelnika. Izbori za Grad su komunalni izbori, hoće li Vlahušić staviti mikroasfalt. Treba dobro promisliti, ja sam potpredsjednica HDZ-a. Mi smo se u strankama okupili kako bi dijelili iste ili slične ideje, a ne kako bi se gledali preko nišana”, rekla je Šuica.
Govoreći o javnoj garaži rekla je kako ne želi dolaziti u situaciju da joj Vlahušić govori kako će glasovati za proračun kako bi izbjegla kaznenu odgovornost za taj projekt.
”Gradonačelnik je ponekad ludo hrabar jer se usuđuje dirati u neke utvrde. Rušenje proračuna je šansa nekima. Ne mogu vas razveseliti mojim glasom za proračun jer HDZ teče mojim venama. Bit ću suzdržana, ali mislim da je ovaj proračun dobar. Ja želim poslati poruku jer mislim da je proračun puno bolji nego što ga mnogi žele predstaviti”, rekla je Šuica.
Igor Miošić istaknuo je kako problem Javne garaže ne može biti korišten za ucjenjivanje da bi se Proračun prihvatio.
‘Ako je taj Sporazum toliko dobar za sve tri strane, onda će biti spremni pričekati novo vijeće koje će ga usvojiti”, rekao je Miošić te dodao kako je Vlahušić zapravo dobar menadžer ali kako se kvaliteta života ne mjeri novcem.

”Cijeli je proračun formiran prema monokulturi, odnosno turizmu. Ne daj Bože ebole pa ćemo biti kao Virovitica”, rekao je Miošić.

Vlahušić je odgovorio kako je razina destrukcije od strane liste Srđ je Grad nekome teška za podnijeti, na što je Miošić uzvratio kako će nekom drugom gradonačelniku možda i podnijeti amandman na proračun i da to bude ostvarivo.

SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić je naglasila kako joj je drago što se neće glasovati o problemu javne garaže na ovoj sjednici, te kako je ta stavka bila najveća opreka za SDP.

”Naši su amandmani na ovaj Proračun uvaženi”, rekla je Tatjana Šimac Bonačić.

Matko Bupić, ispred HL rekao je kako oni neće podržati proračun.

”Stav našeg kluba vijećnika je da nećemo podržati proračun. Mi nećemo dati povjerenje gradonačelniku jer je srozao to mjesto. Pogodovao je krupnom kapitalu, redovito je ulazio u konflikte s institucijama i građanima”, rekao je Bupić te dodao kako ne može sve biti podređeno zaradi.

Ivo Gjaja (HSLS) rekao je kako se javni novac u Dubrovniku nije dosada trošio po prioritetima i kako je najbolji primjer za to pročistač za vodu koji građani Dubrovnika čekaju godinama.

Nakon njega za govornicu je došao zamjenik gradonačelnika Željko Raguž te se obrušiona Gjaju i Miošića.

”Kako možete reći da su subvencije populizam? Zamislite kad netko mora poći u Zagreb ili Split u bolnicu. Kad je gradonačelnik preuzeo grad nastupila je kriza u državi, a mi rastemo 10 posto godišnje. Dok je zemlja u rasulu, mi kupujemo ono što će se vrednovati za 15 godina poput ljetnikovaca. Prirez je pao, proračun je stavljen svima na uvid, svi prijedlozi građana su uvršteni. Ja pitam vas gospođice Marković zašto vam smeta klizalište i snijeg, zašto djeci želite uskratiti Božić”, u elementu je bio Željko Raguž koji je Igoru Miošiću zamjerio i dolazak na sjednice vijeća u trapericama.

Miošić mu je uzvratio kako u vijeće nije ušao iz mladeži te kako se neće mijenjati zbog ulaska u vijeće.

”Ja sam ovdje i ono što bi englezi rekli ‘overdressed”’, poentirao je Miošić.

Olga Muratti branila je proračun rekavši kako su se kroz njega pronašla sredstva za brojna socijalna davanja.

”Ovaj Grad je prepoznatljiv po svojoj potpori školama i školskim programima. Moj će biti za ovakav proračun, a sve druge razmirice možemo rješavati negdje drugo”, rekla je Muratti.

Silovanje i proračun

Bivša vijećnica HDZ-a, a sada nezavisna Dubravka Marunčić je rekla kako su je posebno zaintrigirali projekt kandidature za Europsku prijestolnicu kulture te sklonište za žrtve obiteljskog nasilja. Marunčić se obrušila i na izjavu Iva Gjaje o tome kako je izglasavanje proračuna za 201. Bilo ”silovanje”.

”Ovakvim ponašanjem je za mene Ivo Gjaja nasilinik. Ja želim da se on svima nama ispriča s ove govornice. Sutra je Dan branitelja, a svi znamo koliko je žena silovano i da njihovi počinitelji nisu nikad pronađeni”, rekla je Marunčić.

Ivo Gjaja je uzvratio riječima kako nije mislio na fizičko silovanje, nego na psihičkoj razini, u prvom redu vrijeđanje od strane gradonačelnika u smislu da oporba radi protiv djece, staraca, slabih i bolesnih.

”Možda je izraz koji sam upotrijebio prejak, ali se gnušam usporedbi sa silovanjima u Domovinskom ratu”, rekao ej Gjaja.

Potporu Dubravki Marunčić dala je i SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić, te nezavisna Olga Muratti kao i HNS-ova Matija Ćale Mratović.

”Prestrašno je ovo što se događa u ovoj vijećnici, povrijeđena sam i uvrijeđena”, rekla je Muratti.

Gjaja je i drugi put izašao za govornicu rekavši kako nije mislio na doslovno silovanje, ali se nije ispričao, nakon čega je’ ispriku u ime majki’ zatražio Mario Obuljen.

Dubravka Marunčić je inzistirala na tome da predsjednik GV-a Niko Bulić pozove Iva Gjaju da se ispriča svima koji su njegovu izjavu shvatili na uvredljiv način. Gjaja je rekao kako se ne želi ispričati za to što ‘strana koja gubi okreće njegove riječi’

”To nije imalo veze s fizičkim i spolnim odnosima, a oni koji su to krivo percipirali ja im se ispričavam”, rekao je Gjaja.

Kristić: Nepravomoćno ste osuđeni, odstupite

Maro Kristić (HL) rekao je kako smatra da je Vlahušić degradirao funkciju gradonačelnika time što je nepravomoćno osuđen za korupciju, a nije odstupio po moralnoj odgovornosti, što bi napravili svugdje u svijetu, ali se i osvrnuo na situaciju u dubrovačkom sportu.

”U proračunima za 2015. godinu, ali i projekcijama za sljedeće dvije nema nikakvog ulaganja u sportsku infrastrukturu. Ona nam je trenutno na razini 18 stoljeća. Nemamo ni stadion niti sportsku dvoranu na razini kakvu bi trebali imati”, rekao je Kristić te dodao kako svjetski moćnici ne dolaze u Dubrovnik gledati gradonačelnika, kako on to misli.

”Stavit ćemo ga 10 dana u Hercegovinu pa ćemo vidjeti onda hoće li Angela Merkel tamo doći”, rekao je Kristić.

Vlahušić mu je uzvratio kako ostavku nije dao jer je Denis Orlić (predsjednik DPDS-a) lažno svjedočio.

”Odgovorno tvrdim da on ima milijune razloga za lagati, a odvjetnik je”, rekao je Vlahušić te dodao kako mu je Orlić došao u lipnju 2009. godine s riječima ‘Može li kao dosada, ti kaži što ti treba, a ja plaćam?’, rekao je Vlahušić te dodao kako je ‘on ostao zgrožen takvom izjavom.’

Dubravka Šuica s govornice je rekla kako ne postoji nijedan projekt koji je počela i završila jedna gradska vlast.

‘Najmanje treba osam godina od početka do kraja. Primjeri za to su bazen, Sveučilište, Revelin itd.”, rekla je Šuica.

Miošić je Vlahušiću repetirao kako želi pojašnjenje izjave za koju tvrdi da mu je rekao Denis Orlić o tome ‘da će nastaviti sve po starom.’

”Ako ste mislili da je nešto nezakonito onda ste to trebali prijaviti”, rekao je Miošić.

Mira Buconić je za govornicom rekla kako njezinim žilama teče dubrovačka krv, a ne stranačka te oplela po Niku Buliću rekavši kako bi trebao dati ostavku.

”Ja bi to napravila. Vi nećete podržati proračun, a čekate raspuštanje vijeća”, energična je bila Buconić te kritizirala sve koji žele na ovaj način rušiti gradonačelnika Andra Vlahušića.

SDP-ov Božidar Memed istaknuo je kako se Grad Dubrovnik bori za opstanak Luke Dubrovniku.

‘Da nema gradonačelnika Luka Dubrovnik bi već bila potopljena”, rekao je Memed koji je ovim jasno dao do znanja kako će podržati Proračun odnosno Vlahušića.

 

 

Pročitajte još

[KOMENTAR] Franković: ‘Vrijeme je za zaokret u turizmu i da kažemo ‘dosta‘ povećanju brojki, Dubrovnik je tu primjer upravljanja‘

Dulist

IZGRADNJA STANOVA U SOLITUDU Franković: Čekamo Program Vlade

Dulist

PLOČA JE UDARENA! Franković i Potrebica obišli radove hangara VK Neptun

Dulist