Aktualno

Raspopović: Ministarstvo igra nedozvoljive igre!

raspopovic

Nikša Raspopović od 18. studenog 2012. godine više nije predsjednik Upravnog vijeća Zaklade Blaga djela, nakon što Ministarstvo nije donijelo nikakvu odluku o budućnosti rada tog tijela niti imenovalo povjerenika.

Raspopović je o tome još u studenom prošle godine upozorio ministra bauka, a 6. veljače ove godine uputio pismo predsjednici Gradskog vijeća Olgi Muratti. Ogorčen je nedostatkom reakcije iz Ministarstva, koje nije pokazalo volju da riješi problem.

– U Ministarstvu netko ne radi ono što bi trebao. Ne znam što se čeka, možda promjenu lokalnih vlasti. To nije moja stvar i mene se to ne tiče. Mene se tiče Zaklada i ostvarivanje zakladne svrhe – rekao nam je Raspopović, koji kao predsjednik Upravnog vijeća od dana imenovanja nije mogao donijeti nikakvu odluku.

– Niti smo izvršili primopredaju, nismo ušli u prostorije, niti smo raspolagali pečatom ili uvidom u odluke. I ministarstvo to zna – rekao je Raspopović. Tko je za to kriv? Šutnja Ministarstva?

– Ministarstvo se bavi evidencijom umjesto provođenjem zakona. Ono evidentira, ali je odgovorno za provođenje zakona. U Zakonu piše da, ako Zaklada ne može raditi ili nema tijela, onda je Ministarstvo dužno provesti svoje mjere i po članku 23. imenovati povjerenika. A oni to nikako nisu učinili i non stop bježe od toga. Kako bi sad to pokrili, oni govore: Vi ste sad u funkciji. Ma u kojoj funkciji? – pita se Raspopović.

Prema njemu, Gradsko vijeće rješava samo ono što dobije i nije tijelo koje o ovome odlučuje. Za ovo stanje, siguran je Raspopović, isključivo je odgovorno Ministarstvo uprave, odnosno ministar Bauk. Naime, po Zakonu o zakladama, Ministarstvo je vrhovna zakladna vlast i mora postupati po vom pitanju.

– Igre koje oni igraju su zaista nedozvoljive. Oni ne žele provoditi zakon. Igraju se rješenjima i podrješenjima, čekaju odluku Upravnog suda koja može biti za 3-4 godine, a što ćemo dotad? Ministarstvo ima vrlo jaku inspekciju koja je mogla utvrditi stanje i predložiti način rješavanja. A ne davati mišljenja koje upravitelj Obuljen tumači na jedan, mi na drugi, a Gradsko vijeće na treći način. Da budemo potpuno jasni, nemam nijedne riječi reći protiv Obuljena i bivšeg Upravnog vijeća. Oni koriste svoja zakonska prava i to je potpuno u redu – rekao nam je Raspopović.
Ipak, ističe kako se program stipendiranja učenika i studenata neće dovesti u pitanje.

– Staro Upravno vijeće završilo je postupak dodjele stipendija. Koliko god da smo tvrdili da oni nisu nadležni jer su razrješeni, ali bez obzira na to je dobro da se to odradilo. To je ispunjenje zakladne svrhe. Ali sad stoje odluke u vezi poslovnih prostora, stanova, pomoći, sufinanciranja. Sreća da se donijela odluka oko hospicija u OB Dubrovnik pa se i to riješilo. Ali nikakva odluka se više ne može donositi dok se novo stanje ne uspostavi – zaključuje Raspopović.

Pročitajte još

Dubrovački HGSS-ovci sudjelovali u spašavanju paraglajdera na Biokovu

Dulist

Četiri sveučilišna odjela postaju fakulteti!

Dulist.hr

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist