DuList IN

RASPITALI SMO SE Što nam donosi dubrovačko vinsko proljeće?

c Festiwine 1

Dubrovnik i okolica ovog proljeća uistinu su ispunjeni mirisima i oku­sima.

Priroda se budi, a time i naši oku­sni pupoljci, što osobito raduje – lju­bitelje vina. Stoga ne čudi iščekivanje dva zanimljiva događaja koji će nam obilježiti ovaj travanj – tradicionalni, a opet tako popularni FestiWine te treće Prvenstvo sommeliera Dalmacije koje će se održati 16. i 17. travnja u hotelu Excelsior. Sommelier Siniša Lasan, aktualni prvak Hrvatske kao tehnički koordinator te agencija Event Labspecijalizirana za vinska događanja, edukacije i prezentacije tim su koji je doveo ovo prvenstvo u Grad, stoga smo odlučili uvesti vas u vinsko proljeće mini razgovorom s organizatorima.

— Naša ideja je da naizgled banalno regionalno natjecanje podignemo na visoku razinu, da se uvežu i uključe svi važni čimbenici vinske industrije te da se ljudi pobliže upoznaju s profesijom sommeliera. Dubrovnik je gastronom­ski i sommelierski centar Hrvatske i cijela Dalmacija zaslužuje priznanje za svoj veliki doprinos razvoju hrvat­ske gastronomije i uslužnih djelatno­sti – istaknule su nam Anđela i Kse­nija Matić iz Event Laba, a posebno ih, ističu, kao izvršne organizatore veseli prepoznavanje projekta u lokalnoj i široj zajednici.

— Od početka uživamo podršku insti­tucija, vinara, udruga vinara, vinskih trgovaca, ugostitelja, ljubitelja vina, novinara, organizatora vinskih saj­mova… S druge strane, potrudili smo se što više lokalnih ljudi uključiti u pro­jekt jer smatramo kako u Dubrovniku postoji vrlo kompetentna skupina edu­ciranih ljudi koji trebaju sudjelovati u vinskim projektima. Uz to, iskoristili smo i Sinišin utjecaj, tj. dobre odnose s brojnim svjetskim stručnjacima te tako imamo posebnog gosta, master sommeliera Erica Zwiebela, što je prvi put da jedan master sommelier sudi na sommelierskom natjecanju u Hrvat­skoj. I njegov posjet smo maksimalno prilagodili tome da vinari imaju koristi od toga i da im izravno uzvratimo za potporu koju su nam pružili, na način da će gospodin Zwiebel prije prvenstva obići vinogorja i kušati lokalna vina – ističu dalje, a dodaju kako ih raduje izvrstan odaziv natjecatelja te će se čak 26 sommeliera boriti za titulu najboljeg u Dalmaciji. Iz Dubrovnika sudje­luju sommelieri iz nekoliko vrhunskih objekata.

— Dobar odaziv natjecatelja je tako­đer naša mala pobjeda s kojom se jako ponosimo jer su dosadašnja natjecanja bila na jednoznamenkastim brojevima.
Čini nam se kako je Dalmacija zapravo samo čekala priliku da eksplodira, da napokon prijeđe mentalne barijere i odluči pokazati kako je visoko kvali­tetni kadar koncentriran upravo na ovom području. A budućnost je još svjetlija, čemu svjedoče sve češća i sve brojnija priznanja u svjetskim okvi­rima, poput Michelina – kažu nam, a čini se kako će se za finale 17. travnja tražiti i stolica više…

Regionalni festival za zaljubljeni­ke u vino
Uz ovaj hvalevrijedan događaj, od 16. do 22. travnja održava se i peto izda­nje Dubrovnik FestiWinea, regio­nalnog vinskog festivala koji za svoj cilj ima promociju autohtonih sorta Dubrovačko-neretvanske županije kao i vinske kulture. Okupit će vodeće proizvođače i distributere vina iz Hrvatske i okolnih zemalja, a vjeru­jemo kako će i ove godine privući veliki broj zaljubljenika u vino, kako građana grada Dubrovnika tako i gostiju, na središnjem događaju festi­vala ‘Izložba vina’ koja će se održati u povijesnim Lazaretima.

Od 16. do 22. travnja održa­va se i peto iz­danje Dubrov­nik FestiWinea, regionalnog vinskog festivala

Uspješnost vinara će i ove godine ocjeniti ocjenji­vački sud sastavljen od renomiranih vinskih stručnjaka, na čelu s Bojanom Kobalom, koji je na čelu ocjenjivač­kog suda već petu godinu zaredom. Sastavni dio Festivala i ove godine je bogati off program, koji se sastoji od brojnih prezentacija, ‘Blind date with Ston Oyster’ izbora vina, ‘Dubrovnik FestiWine Gala’ kojom se stipendiraju i podržavaju mladi kulinarski talenti, i brojnih drugih događanja. Tu je i ‘Dubrovačka vinska setemana’, a pokro­vitelj je Dubrovačko-neretvanska župa­nija. Produkciju festivala Dubrovnik FestiWine od samog početka i idejnog koncepta pa do realizacije potpisuje agencija Dubrovnik PartneR.

Novosti mladih vinara
Naravno, bez dobrih vina nema ni dobrih događaja, pa smo odlučili za ovaj broj spomenuti i dva mlada vinara o kojima je DuList već pisao. Petar Crvik i Josip Miloš i ovog pro­ljeća donose nam odlične nove okuse…

Iz Vinarije Crvik ovog proljeća stižu nam dvije iznimne kupaže. Jedno vino je Piligrin, kupaža malvasije i mara­štine, a drugo pak Bastion, kupaža merlota i plavca malog, mlado, svježe crno vino koje nije odležavano.

U ovoj godini, Vinarija Miloš ‘izba­cuje’ pak dugoočekivani Stagnum, koji je svoje vrijeme čekao od 2008. godine, ali i već naveliko hvaljen Stagnum Rose iz 2017. godine. Vrijedi spome­nuti i Plavac iz 2015. godine, a sudeći po ovim najavama mladih kreativnih vinara – ritam proljeća definitivno će se bazirati na – fantastičnim okusima…

Pročitajte još

MLADA FOTOGRAFKINJA O PROJEKTU U TRSTENOME Leonardino dubrovačko podvodno kraljevstvo

Andrea Đurasović

NAJMLAĐI ODBROJAVAJU Stižu Medo, Djed Mraz, vilenjaci…

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Irina Brajčić iz MasterChefa: Prvo što sam u Dubrovniku naučila je čistiti ribu, a spremam i sjajnu zelenu menestru

Barbara Đurasović