Dubrovnik i okolica ovog proljeća uistinu su ispunjeni mirisima i okusima.
Priroda se budi, a time i naši okusni pupoljci, što osobito raduje – ljubitelje vina. Stoga ne čudi iščekivanje dva zanimljiva događaja koji će nam obilježiti ovaj travanj – tradicionalni, a opet tako popularni FestiWine te treće Prvenstvo sommeliera Dalmacije koje će se održati 16. i 17. travnja u hotelu Excelsior. Sommelier Siniša Lasan, aktualni prvak Hrvatske kao tehnički koordinator te agencija Event Labspecijalizirana za vinska događanja, edukacije i prezentacije tim su koji je doveo ovo prvenstvo u Grad, stoga smo odlučili uvesti vas u vinsko proljeće mini razgovorom s organizatorima.
— Naša ideja je da naizgled banalno regionalno natjecanje podignemo na visoku razinu, da se uvežu i uključe svi važni čimbenici vinske industrije te da se ljudi pobliže upoznaju s profesijom sommeliera. Dubrovnik je gastronomski i sommelierski centar Hrvatske i cijela Dalmacija zaslužuje priznanje za svoj veliki doprinos razvoju hrvatske gastronomije i uslužnih djelatnosti – istaknule su nam Anđela i Ksenija Matić iz Event Laba, a posebno ih, ističu, kao izvršne organizatore veseli prepoznavanje projekta u lokalnoj i široj zajednici.
— Od početka uživamo podršku institucija, vinara, udruga vinara, vinskih trgovaca, ugostitelja, ljubitelja vina, novinara, organizatora vinskih sajmova… S druge strane, potrudili smo se što više lokalnih ljudi uključiti u projekt jer smatramo kako u Dubrovniku postoji vrlo kompetentna skupina educiranih ljudi koji trebaju sudjelovati u vinskim projektima. Uz to, iskoristili smo i Sinišin utjecaj, tj. dobre odnose s brojnim svjetskim stručnjacima te tako imamo posebnog gosta, master sommeliera Erica Zwiebela, što je prvi put da jedan master sommelier sudi na sommelierskom natjecanju u Hrvatskoj. I njegov posjet smo maksimalno prilagodili tome da vinari imaju koristi od toga i da im izravno uzvratimo za potporu koju su nam pružili, na način da će gospodin Zwiebel prije prvenstva obići vinogorja i kušati lokalna vina – ističu dalje, a dodaju kako ih raduje izvrstan odaziv natjecatelja te će se čak 26 sommeliera boriti za titulu najboljeg u Dalmaciji. Iz Dubrovnika sudjeluju sommelieri iz nekoliko vrhunskih objekata.
— Dobar odaziv natjecatelja je također naša mala pobjeda s kojom se jako ponosimo jer su dosadašnja natjecanja bila na jednoznamenkastim brojevima.
Čini nam se kako je Dalmacija zapravo samo čekala priliku da eksplodira, da napokon prijeđe mentalne barijere i odluči pokazati kako je visoko kvalitetni kadar koncentriran upravo na ovom području. A budućnost je još svjetlija, čemu svjedoče sve češća i sve brojnija priznanja u svjetskim okvirima, poput Michelina – kažu nam, a čini se kako će se za finale 17. travnja tražiti i stolica više…
Regionalni festival za zaljubljenike u vino
Uz ovaj hvalevrijedan događaj, od 16. do 22. travnja održava se i peto izdanje Dubrovnik FestiWinea, regionalnog vinskog festivala koji za svoj cilj ima promociju autohtonih sorta Dubrovačko-neretvanske županije kao i vinske kulture. Okupit će vodeće proizvođače i distributere vina iz Hrvatske i okolnih zemalja, a vjerujemo kako će i ove godine privući veliki broj zaljubljenika u vino, kako građana grada Dubrovnika tako i gostiju, na središnjem događaju festivala ‘Izložba vina’ koja će se održati u povijesnim Lazaretima.
Od 16. do 22. travnja održava se i peto izdanje Dubrovnik FestiWinea, regionalnog vinskog festivala
Uspješnost vinara će i ove godine ocjeniti ocjenjivački sud sastavljen od renomiranih vinskih stručnjaka, na čelu s Bojanom Kobalom, koji je na čelu ocjenjivačkog suda već petu godinu zaredom. Sastavni dio Festivala i ove godine je bogati off program, koji se sastoji od brojnih prezentacija, ‘Blind date with Ston Oyster’ izbora vina, ‘Dubrovnik FestiWine Gala’ kojom se stipendiraju i podržavaju mladi kulinarski talenti, i brojnih drugih događanja. Tu je i ‘Dubrovačka vinska setemana’, a pokrovitelj je Dubrovačko-neretvanska županija. Produkciju festivala Dubrovnik FestiWine od samog početka i idejnog koncepta pa do realizacije potpisuje agencija Dubrovnik PartneR.
Novosti mladih vinara
Naravno, bez dobrih vina nema ni dobrih događaja, pa smo odlučili za ovaj broj spomenuti i dva mlada vinara o kojima je DuList već pisao. Petar Crvik i Josip Miloš i ovog proljeća donose nam odlične nove okuse…
Iz Vinarije Crvik ovog proljeća stižu nam dvije iznimne kupaže. Jedno vino je Piligrin, kupaža malvasije i maraštine, a drugo pak Bastion, kupaža merlota i plavca malog, mlado, svježe crno vino koje nije odležavano.
U ovoj godini, Vinarija Miloš ‘izbacuje’ pak dugoočekivani Stagnum, koji je svoje vrijeme čekao od 2008. godine, ali i već naveliko hvaljen Stagnum Rose iz 2017. godine. Vrijedi spomenuti i Plavac iz 2015. godine, a sudeći po ovim najavama mladih kreativnih vinara – ritam proljeća definitivno će se bazirati na – fantastičnim okusima…