Zanimljivosti

Raffaello u Male braće?

rafaelo

U Samostanu Male braće postoji slika, ulje na drvu (dim. 49 x 39 cm.) s motivom „Elizabeta s Ivanom u posjetu Mariji i Isusu“. Slika s malim razlikama odgovara većoj slici koju je naslikao Raffaello Sanzio (1483. – 1520) (dim. 85,2 x 67,2 cm), također ulje na drvu,

a koja se nalazi u „Museo Nazionale di Capodimonte“ u Napulju. Kod slike u Male braće radi se o slici s istim likovima i u istim pozama, samo što su likovi na toj slici postavljeni u suprotnom smjeru od onog na koji su postavljeni na Raffaellovoj slici u Napulju. Osim što se ove dvije slike razlikuju u veličini, razlikuju se još na njima likovi Ivana i Isusa, i to posebno po tome što su na Napuljskoj slici ovi goli, a na slici Male braće „lagano prekriveni“.

Budući da se zna da je Raffaello radio uglavnom na drvu govori to u prilog originalnosti slike Male braće, kao i činjenica da Dubrovačka katedrala posjeduje Raffaellovu sliku „Madonna della sedia“ („Madonna della seggiola“). Osim toga, fra Vital Andrijašević (1675.-1734.) zapisao je da su u crkvi Male braće prije nego što je nastradala u potresu, odnosno požaru, 1667. bile slike Tiziana, Raffaella i Caravaggia.

„Raffaelova slika Male braće“ restaurirana je u Splitu 1976., ali je u ovom trenutku opet napadnuta od crva, ima nekoliko „vrlo aktivnih rupa“, pa je zgodan trenutak da se kod nužne predstojeće zaštite utvrdi da li je riječ o kopiji ili originalu.

Slike se mogu vidjeti na Facebook stranici Franjevački samostan Male braće.

Pročitajte još

[FOTO] Ovog ljeta vježbajte uz Lukreciju Dragić

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1911. Rođen pravni pisac Mijo Ivan Brlek

Dulist

ZAVIČAJNI MUZEJ KONAVALA Zaboravljene dječje igre

Dulist