Grad

Radovi na trgovačkom centru na garaži počinju u studenom!

garaza ilijina vlahusic102

Trgovački centar na krovu famozne dubrovačke javne garaže trebao bi se početi graditi već u studenom. Naime, kako DuList saznaje od izvora bliskog cijelom slučaju, već ovaj tjedan može se očekivati i potvrda generalnog plana.

-Pri kraju je stvar, lokacijska dozvola je izdana. Napravljen je generalni plan i ovu setemanu idemo na potvrdu tog plana i očekuje se izdavanje građevinske dozvole u roku od dva do tri mjeseca – rekao nam je naš izvor.
-Još ne postoji naravno zadan rok, ali recimo da bi oko 1. 11 mogli početi radovi na trgovačkom centru – uvjeren je naš sugovornik.

Kraj trakavice?

Završavanje papirologije moglo bi konačno značiti završavanje trakavice koja se poteže od vremena kada je gradonačelnica bila Dubravka Šuica, koja je s Midia grupom sklopila ugovor koji ukratko glasi – dobit se dijeli popola, a gubitak pokriva Grad Dubrovnik. Naime, u vrijeme sklapanja ugovora, osim što je cijena izgradnje neobjašnjivo skočila s 9 na 18 milijuna eura, sve projekcije su predviđale popunjenost garaže na nerealno visokoj razini. Takav katastrofalan promašaj obio im se brzo o glavu i garaža je počela gomilati dugove. Nebrojene blokade, izlazak banke iz cijele priče i konstantna prepucavanja na relaciji Midia grupa

– Grad dovela su i do arbitražnog postupka u kojem je u ožujku Midia grupa zatražila iznos veći od 260 milijuna kuna. Prema navodima dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića upravo bi izgradnja trgovačkog centra uvelike smanjila taj iznos, a onda bi se dalje pregovaralo o iznosu do 50 milijuna kuna.

U svijetlu novih najava o trgovačkom centru, potvrdu svega potražili smo i od Midia grupe. Na sve naše upit, nažalost, odgovorili su (pre)općenito.

”Arbitražni postupak vezano uz Projekt Ilijina Glavica je u tijeku te je trenutno u fazi formiranja arbitražnog vijeća te iščekivanja određivanja datuma prvog ročišta između arbitražnih strana. Midia Grupa potražuje u navedenom postupku iznose koji joj sukladno izvorno sklopljenoj ugovornoj dokumentaciji pripadaju u odnosu na okolnosti koje su nastale i koje su se događale na projektu. Ne želeći prejudicirati tijek niti ishod arbitražnog postupka, u ovom trenutku vezano uz sam potupak možemo samo izraziti nadu u što skoriji mirni i dogovorni ishod spomenutog spora tijekom ove godine. Usporedo s navedenim, Midia Grupa u dobroj vjeri poduzima daljnje korake i radnje s ciljem ishođenja potrebnih dozvola kako bi izgradnja trgovačkog centra mogla započeti također do kraja ove godine. Namjera Midia Grupe je, pod pretpostavkom gore navedenih zadovoljavajućih ishoda i postignutih dogovora te u okviru zakona i relevantnih ugovora, dalje voditi i koristiti projekt Ilijina Glavica (javna garaža + trgovački centar) na dobrobit građana Grada Dubrovnika i turističkih posjetitelja te samog projekta’, stoji u odgovorima Midia grupe na naša pitanja: ‘U kojoj je fazi postupak arbitraže?’, ‘Do koje faze su stigli pregovori oko nadogradnje trgovačkog centra na garaži?’, ‘Koliki je iznos koji MIDIA grupa trenutno potražuje od Grada Dubrovnika?’, ‘Kada se očekuje kraj arbitražnog postupka?’.

Rok probijen godinu i pol dana

Podsjetimo, u ožujku 2012. godine spomenuti trgovački centar pompozno je predstavljen na krovu garaže. Gradonačelnik Vlahušić tada je za tzv. ‘Dubrovnik life centar’ dao rok izgradnje do Feste 2013. godine, uz moguće probijanje roka ‘do mjesec dana’. Kako to obično biva, gradonačelnik je prvo skočio pa rekao hop pa je taj rok probijen skoro dvije godine u najboljem slučaju.

Prema projektnoj dokumentaciji površina centra bit će veća od 5000 m2, u kojem će biti 25 trgovačkih i ugostiteljskih lokala, a krov nadogradnje činit će zelena površina.

Pročitajte još

OBAVIJEST HEP-A Gornji Kono u srijedu bez struje

Dulist

NEUREDNA I ZAPUŠTENA ŠIPANSKA LUKA Može li to bolje?

Dulist

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist