Županija

Radni sastanak dubrovačke i vukovarske županije

Županija sastanak

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić sa suradnicima održali su radni sastanak na temu suradnje dvije županije.

Nakon sastanka na konferenciji za novinare dva su župana govorili o temama sastanka. Tako je rečeno da će Dubrovačko-neretvanska i Vukovarsko-srijemska županija nastaviti sa suradnjom o kojoj su potpisali sporazum još 1996. godine. Posebna će se pozornost posvetiti suradnji u oblastima obrazovanja, kulture i gospodarstva, a zajednički projekti će se realizirati putem razvojnih agencija DUNEA-e i Agencije za razvoj VSŽ.

Župani su naveli kako dvije županije imaju zajedničko veliko ratno stradanje u Domovinskom ratu te su dodali kako je upravo zbog rata osjetljivo pitanje načina i vremena uvođenja dvojezičnih tabli u Vukovaru.

Izrazili su nadu kako će se dvije županije dodatno povezati koridorom 5C koji bi trebao ići od Ploča preko BiH i Slavonije do Središnje Europe. Župan Galić istaknuo je kako DNŽ mora biti povezana Pelješkim mostom te da se treba nastaviti gradnja autoceste do Dubrovnika.

Oba župana izrazila su protivljenje potezima Vlade koji vode centralizaciji te su naglasili svoje neslaganje s regionalizacijom zamišljenom na modelu pet regija.

Na radnom sastanku sa strane DNŽ sudjelovali su župan Dobroslavić , zamjenici župana Marija Vučković i Davorko Obuljen, predsjednik Županijske skupštine Ivan Margaretić, direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić te pročelnici za obrazovanje, kulturu, znanost i sport te turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Marijeta Hladilo i Maro Kristić. Sa strane VSŽ na sastanku su bili župan Galić, zamjenik župana Željko Cirba, predstojnik Ureda župana Marinko Beljo, pročelnici za gospodarstvo, kulturu i turizam, međunarodnu suradnju i regionalni razvoj Zdenko Podolar, Marijan Pavliček i Gabrijela Žalac te voditeljica odjela za regionalni razvoj, promociju regije i privlačenje ulaganja u Agenciji za razvoj VSŽ Melita Meštrović.

Inače, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije u DNŽ boravi od 6.-9. veljače 2014. godine.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist