Zanimljivosti

Radionica ‘Očuvanje plemenite periske’ u Cavtatu

cavtat07

Dubrovačke knjižnice u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije najavljuje edukativnu radionicu pod nazivom ‘Očuvanje plemenite periske’ u sklopu projekta s istim nazivom. Ova zanimljiva radionica namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta i održat će se u ponedjeljak, 24. srpnja 2023., s početkom u 11 sati u ogranku Cavtat Dubrovačkih knjižnica.

-Glavni fokus radionice bit će na problemima s kojima se suočava plemenita periska (Pinna nobilis), najveći školjkaš Sredozemnog mora, te će djeci biti prezentirani napori koji se poduzimaju kako bi se ova endemska vrsta sačuvala od izumiranja. Plemenita periska je izuzetno važna vrsta koja obitava na sedimentnim dnom s livadama morskih cvjetnica. Nažalost, ova vrsta se nalazi u opasnosti zbog smrtonosne zaraze koja je zahvatila njezinu populaciju u Sredozemnom moru, uključujući Jadransko more, što je rezultiralo smanjenjem broja preostalih jedinki – naglasili su organizatori.

Tijekom radionice, djeca će dobiti priliku upoznati se s aktivnostima koje Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije provodi kroz projekt “Očuvanje plemenite periske”. To uključuje postavljanje, monitoring i vađenje kolektora za prihvat mlađi plemenite periske kako bi se potencijalno otporne jedinke mogle koristiti za buduću reprodukciju i spašavanje vrste od izumiranja.

Osim edukativnog dijela radionice, sudionici će imati priliku sudjelovati u posjeti Muzeju školjaka u Cavtatu, koja je zakazana za 10 sati istog dana, kako bi dodatno obogatili svoje znanje o morskom okolišu i njegovim čudesima.

Prijave za sudjelovanje na radionici primaju se putem e-maila na adresu cavtat@dkd.hr. Broj mjesta je ograničen, stoga pozivamo sve zainteresirane da se što prije prijave kako bi osigurali svoje mjesto.

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist