Aktualno

Rađa se sve manje djece, raste broj rastava

shutt obitelj

'Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva' tema je 20. godišnje konferencije hrvatskih psihologa, koje se od 7. do 10. studenog održava u Dubrovniku.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Milanke Opačić, potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih, a organizira je Hrvatsko psihološko društvo u suorganizaciji s Hrvatskom psihološkom komorom i Društvom psihologa Dubrovnik.

Tijekom Konferencije govorit će se o braku i njegovoj kvaliteti, bračnoj i obiteljskoj krizi, alternativnim oblicima zajedničkoga života, npr. kohabitaciji i istospolnim zajednicama, zatim statističkim podacima koji jasno pokazuju da se u europskim zemljama i Sjevernoj Americi sklapa svake godine sve manje brakova, osobito u mlađoj populaciji, a rađa se sve manje djece i raste broj rastava.

Kako se navodi u pozivu, spoznaje o promjenama u sustavu vrijednosti, te postojeća ekonomska kriza, nezaposlenost i osjećaj nesigurnosti u mnogim obiteljima stvaraju specifičnu bračnu i obiteljsku klimu i posljedično specifične oblike ponašanja partnera ili članova obitelji.

– Važno nam je sagledati na koji način se u obitelji rješavaju problemi, kakva je komunikacija među članovima u obitelji, jesu li jasno definirane obiteljske uloge, zadovoljstvo među članovima obitelji, podrška koju si članovi međusobno pružaju te kakva je autonomija među članovima obitelji – ističe se u pozivu konferenciju.

Kako je naglasak na obiteljskom sustavu koji može imati zaštitnu i rizičnu ulogu u razvoju djeteta, bit će puno riječi o odnosu roditelj  dijete, očinstvu, majčinstvu, osobnosti i osobinama partnera, životnom ciklusu obitelji, udomiteljstvu, usvajanju djece, pravima djeteta, ali i obiteljskom nasilju, zlostavljanju u obitelji i sl.

Pročitajte još

(FOTO) Premijera Vojnovićevog ‘Ekvinocija’ na Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

Od utorka jeftinije gorivo

Dulist

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist