Aktualno

PUMPA NA ORSANU ZATVORENA Dogodine tankamo na Batahovini?

pumpa orsan

Vrata benzinske postaje na Orsanu zatvorena su iako se zahuktala turistička sezona. Riječ je, podsjetimo, o jedinoj pumpi na užem području grada na kojoj se gorivom opskrbljuju brojna manja plovila iz našeg akvatorija. Rad ove benzinske postaje bio je proteklih godina poremećen zbog radova na Lapadskoj obali, međutim to nisu jedini problemi s kojima se na ovom području susrela naftna kompanija INA. O tome je u više navrata govorio i dubrovački gradonačelnik Mato Franković spominjući kako INA mora riješiti pitanje koncesije. Detalje nam iz kompanije nisu htjeli otkriti ni prošle, ali niti ove godine. Pitali smo, naime, je li nedostatak koncesije razlog zbog kojega ova benzinska postaja još uvijek nije otvorila svoja vrata, iako su radovi na Lapadskoj obali završeni. Odgovor nismo dobili.

‘Provodimo nužne aktivnosti’
—Svjesni smo važnosti marinske benzinske postaje Orsan za lokalno stanovništvo, gospodarstvo, ali i za turizam, posebice ususret novoj turističkoj sezoni. INA s Gradom Dubrovnikom i nadležnim ministarstvom provodi nužne aktivnosti kako bi se što skorije omogućio rad navedenog maloprodajnog mjesta i kako bi se kupcima osigurala usluga – kratko su za DuList istaknuli iz naftne kompanije. Budući da je INA u svom odgovoru spomenula Grad Dubrovnik, zanimalo nas je koja je njegova uloga u cijeloj ovoj priči. No, iz Grada ‘lopticu’ vraćaju na INA-u.
—Navedeni upit je potrebno uputiti Trgovačkom društvu INA d.d. koje je dužno ishoditi sve potrebne akte kojima će regulirati korištenje predmetnog područja i pripadajućih građevina te iste uskladiti s aktima Grada te drugim zakonskim i podzakonskim aktima – ističu iz Grada Dubrovnika. Napominju i kako u partnerskom odnosu s društvom INA d.d. podupiru rješavanje ovog pitanja s obzirom na značaj benzinske postaje Orsan za lokalno stanovništvo, odnosno za prihvat plovnih objekata u svrhu opskrbe plovila gorivom posebno u kontekstu povećane potrebe tijekom turističke sezone.

Batahovina sljedeće sezone?
Dubrovniku definitivno treba još jedna benzinska postaja za opskrbu plovila. Rješenje se nalazi na Batahovini gdje je Lučka uprava Dubrovnik još 2021. godine izdala koncesiju tvrtki Adria Oil u svrhu gradnje i gospodarskog korištenje benzinske postaje na dijelu lučkog područja. Upravo u utorak, 28. svibnja, na temu benzinske postaje na lučkom području održan je sastanak u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a više o tome rekao nam je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo. Projekt je, naime, u fazi ishođenja građevinske dozvole.
—Nakon što je došlo do zastoja s projektom, ponajviše radi poremećaja na tržištu zbog rata u Ukrajini te ograničenja marži na prodaju fosilnih goriva, situacija se pokrenula. Koncesionar je krenuo u ishođenje građevinske dozvole. Cijela priča ide u tom pravcu da se projekt odradi u dvije faze. U prvoj fazi bismo riješili pomorski dio pumpe, a tek u drugoj onaj cestovni. Izvođenju u dvije faze smo pristupili iz razloga kako bismo čim prije realizirali upravo pumpu za opskrbu plovila, koja nam je dosta važnija te je upravo ona bila i motiv s kojim smo krenuli u realizaciju toga na lučkom području. Sad smo tražili model kako to riješiti te smo od nadležnog ministarstva dobili korake na koji ćemo način to i napraviti. Nadamo se da će se kroz tri mjeseca izdati građevinska dozvola, nakon čega bi koncesionar mogao krenuti s radovima – ističe Pezo te napominje kako Adria Oil uredno podmiruje sve svoje obveze po pitanju koncesije. I njima je, ali i Lučkoj upravi Dubrovnik u interesu da se projekt čim prije realizira. Kad je pak riječ o roku u kojem bi se izgradio dio pumpe za opskrbu gorivom plovila, Pezo ističe kako ‘nitko sretniji od njih i investitora da to bude prije početka sljedeće sezone’.
—Rok za ukupnu investiciju bio je dvije godine, ali vjerujemo da će prva faza biti znatno prije. Ako bismo do kraja ljeta imali građevinsku dozvolu, realno je da bi u zimskom razdoblju to i uspjeli realizirati – zaključuje naš sugovornik.

Objavljeno u tiskanom izdanju 29. svibnja 2024.

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist