U samom srcu povijesne jezgre, na Gundulićevoj poljani gdje se stoljećima isprepliću gradska vreva, miris mora i kamenih zidova koji pamte vrijeme, smjestila se barokna palača koja zrači elegancijom i istinskim dubrovačkim duhom – The Pucić Palace. Danas, uz svoja dva restorana Lucijan i Magdalena, ova palača stvara prostor za susrete, obiteljska druženja i uživanje u hrani koja spaja tradiciju i suvremenost.
-Fokus nam je najviše na našim ljudima. Želimo da se Pucić Palace osjeti kao mjesto okupljanja prijatelja i obitelji, da naši sugrađani uživaju u prostoru koji odiše poviješću, ali pruža i sve ono što očekuješ od modernog restorana – dobru hranu, piće i gostoprimstvo – kaže Ana Margaretić, direktorica hotela.
Upravo zato, uz Good Food Festival koji se održava ovih dana, Pucić Palace predstavlja i novu jesensko-zimsku priču, onu u kojoj se povijesni prostor budi uz smijeh, miris svježe kave i sezonskih delicija.

Lucijan – toplo srce Gundulićeve poljane
Dok jesen ulazi u Grad, restoran Lucijan postaje mjesto gdje se Dubrovčani rado zadržavaju bilo da je vani jugo pa toplina interijera poziva na duga druženja, ili da je hladan burni dan, kad je poljana okupana suncem.
-Zimi je u Lucijanu prekrasno. I kad kiša pada, i kad puše, prostor ima tu posebnu toplinu koja te jednostavno pozove da ostaneš – priča Elica Vujičić Čolić, menadžerica prodaje i marketinga hotela.
-Uvijek sam voljela grad i poljanu upravo zbog te širine. Poseban je osjećaj sjesti na sunce s kavom i s djetetom hraniti golubove, najčešće s kroasanom iz Pucića – dodaje s osmijehom.
U sklopu Good Fooda, čak četiri događanja
Ove jeseni, Lucijan je domaćin nizu događanja u sklopu Good Food Festivala, koji je u Puciću započeo uz slatko popodne ‘Put oko svijeta kroz osam kolača’ slastičarke Ivane Martić. Program se nastavlja petkom, 10. listopada, kada će restoran Magdalena na krovu palače ugostiti vinsku večer uz zalazak sunca i druženje s poznatim vinskim kućama Crvik, Bastian i Rizman – savršen spoj pogleda, vina i zalogaja. Nedjelje 12. i 19. listopada rezervirane su za ‘Slatke nedjelje u Lucijanu’, male rituale poslijepodneva uz domaće kolače i signature koktele. Utorak, 15. listopada, donosi poseban gastronomski doživljaj večeru ‘Chefov stol’, kada će chef Krešimir Butorac osobno predstavljati jela inspirirana starim dubrovačkim receptima u suvremenom izdanju. Jelovnik uključuje crnu juhu od sipe znakovitog naziva Vještičja juha, hladnu salatu od sipe s bobom, mariniranu tunu te tradicionalnu rozatu – klasike koji su se na dubrovačkim stolovima posluživali stoljećima.
Za kraj festivala, 19. listopada, u Lucijanu će se održati jedinstvena večera pod nazivom ‘S place na pjat’ čiji će jelovnik chef Butorac kreirati ovisno o namirnicama koje to jutro pronađe na placi.

-Blizina place i odličan odnos s lokalnim ribarima nam je prednost, gotovo 90 posto jelovnika čine riba i riblji proizvodi. Vraćamo se Mediteranu, tamo gdje naša kuhinja pripada – objašnjava chef Krešo.
-Koristimo moderne tehnike, ali oslanjamo se na domaće od vlastitih namaza i umaka do kiseljenog motara koji sami radimo. Sve što poslužimo, proizlazi iz našeg tima i naše filozofije poštovanja prema lokalnom – dodaje.
Tijekom trajanja festivala, od 6. do 19. listopada, u restoranu Lucijan može se uživati i u posebno osmišljenim Good Food jelovnicima: ribljem, mesnom i vege koji spajaju sezonske sastojke, lokalne okuse i suvremenu prezentaciju.

Magdalena – zalasci sunca nad krovovima Grada
Na samom vrhu palače, restoran Magdalena otvara pogled koji oduzima dah, panoramu dubrovačkih krovova okupanu zalaskom sunca. Ovdje se, u toplim mjesecima, održavaju intimna vjenčanja do 80 uzvanika i posebna događanja, poput vinokušnje koja će se dogoditi ovaj petak.

Brunch, marende i zimska priča koja miriše na dom
Dolaskom hladnijih dana, u Pucić Palaceu kreće nešto novo – brunch i marende osmišljene upravo za domaće ljude.
-Brunch zamišljamo kao opušteni obrok za sve koji došetaju do grada, u žurbi su ili jednostavno žele subotom uživati po Gradu, ispijati duge kafe i družiti se. Bit će za svakoga ponešto – otkriva Elica.
-Zimu ćemo obilježiti marendama u tri slijeda, po pristupačnim cijenama. Osluškivat ćemo naše sugrađane i prema njima oblikovati ponudu raznim događanjima od vinskih kušanja do raznih radionica – dodaje Krešo.
The Pucić Palace tako ne nudi samo gastronomski doživljaj, već poziva na povratak. Mjestu gdje se barokna prošlost susreće s toplinom sadašnjosti, a svaki dan može biti svojevrsno putovanje u neka, davna vremena. Gotovo se može osjetiti svakodnevica jedne od najuglednijih dubrovačkih obitelji.
-Uz punu podršku i inicijativu vlasnika, te uz osvježen tim, želimo da Pucić Palace bude onaj kutak u Gradu gdje se svi osjećaju kao doma. Da ljudi navrate na marendu, popodnevni kolač, čašu vina ili samo da udahnu duh palače koja živi i diše s Gradom – zaključuje Ana.