DuList IN

Publiku ne možeš zavarati!

frano maskovic

Frano Mašković najbolji je glumac ove godine, prema Nagradi publike 2012. portala Teatar.hr. Frano je, kao član ansambla ZKM-a, dobio nagradu sinoć u Tvornici kulture u Zagrebu.

Uz njega, nagradu za najbolju izvođačicu dobila je glumica Nina Violić. Pokretanje nominacija i nagrada Teatar.hr, portala Nore Krstulović, novost je koja je oduševila ljubitelje izvedbenih umjetnosti, posebno zbog činjenice kako su se nagrade odnosile za postignuća  o kojima je odlučivala isključivo publika.

Nagrada publike Teatra.hr ove godine se održava po prvi put. Kakvi su Vaši prvi dojmovi, kakv je osjećaj dobiti nagradu za najboljeg izvođača 2012. godine u ovoj kategoriji – glasanja publike?

Lijepo je da je Teatar.hr pokrenuo inicijativu da napokon publika glasa, jer su to doista ljudi koji u ovakvim vremenima plaćaju karte, te žele i vole doći gledati predstave u kazalištu. Oni su nekako  najrelevantniji za ocjenu, jer njima se nešto svidjelo ili nije, oni su oni koji nekog vole ili ne vole.
Naime, stručne nagrade, iako su apsolutno jednako bitne kao i nagrada publike, uvijek nekako podložne. Nama glumcima publika je draža jer radi nje glumci rade to što rade.
 
U biti, publika je pravi odraz rada, najbitniji faktor ocjene glume?

Da. Predstava može, na primjer, sa strane struke ili kritike biti ocjenjena najgorim mogućim ocjenama, a publika je obožava gledati, dolazi i puni kazalište.  Teško je razlučiti to – struka apsolutno zna svoje razloge za neke  nagrade, međutim publiku ne možeš zavarati – ako nije dobra predstava, nije dobra. To je osnovna interakcija, glumac – publika.bez publike ne možeš raditi potpuno kazalište.

Saznali smo kako ove godine nećete doći u Dubrovnik na Božić?

Nemojte mi stavljati sol na ranu, haha. Ovo mi je prvi put u životu da za Badnji dan neću provesti u mojim najdražim betulama, popiti piće i izljubiti drage ljude, međutim poslovne obaveze, predstave, snimanja i probe su mi tada. Tako da mi je ovu godinu stvarno neizvedivo da dođem u Grad, ali nadam se da je ovo jedini put, da je sljedeća godina moja.

Putujete u Pariz?

Gostujem s predstavom "Car neuspjeha" koju je režirao Jan Fabre u Parizu u Teatru Gennevilliers  izvrsnog francuskog redatelja Pascala Ramberta, koji je umjetnički ravnatelj teatra.  On je pozvao predstavu "Car neuspjeha" na gostovanje, tako da  sam četiri dana u Parizu, gdje ću odigrati dvije predstave.
Nakon toga, čim sletim u Zagreb, prepakirat ću kufere i idem 2. prosinca za New York. Tamo igramo predstavu na festivalu Perforacije predstavu "Pisma Heineru Milleru" u režiji beogradskog redatelja Bojana Đorđeva, u njuorškom teatru La MaMa. Tamo ćemo imati šest izvedbi. Veselim se New Yorku, po treći put ove godine.

Vratimo se još za kraj na Nagradu publike. Vi, Nina Violić koja je osvojila nagradu u istoj kategoriji, ostali nominirani…jeste li je očekivali?

Sama činjenica da si nominiran otvara poziciju gdje se nadaš da bi mogao dobiti nagradu, međutim ja stvarno nisam očekivao nagradu. Uvijek imaš neku svoju publiku, svoje "navijače" za koje znaš da, ako i čak kiksaš ili ne napraviš dobru predstavu, su za tebe. Međutim, radi se o ogromnom glasačkom tijelu. Publika koja je glasala na Teatar.hr brojala je preko 23 tisuće ljudi, dakle nas petero koji smo bili nominirani, imali smo jednake šanse, pa uistinu nisam očekivao pobjedu i iznenadiloa me. Evo recimo, kad smo izlazili iz kuće mi je žena rekla "Daj pripremi makar dvije rečenice, da imaš što za  reći". Naravno da ih nisam pripremio, ali lijepo je ispalo. Sad se trenutno Lovro i Maris igraju s njome, vesele se  toj skulpturi…

Čestitamo našem Franu na osvojenoj nagradi!

 

Pročitajte još

Rekorderka vrijedna 127 milijuna dolara uplovila u Gruž!

Dulist

KALAMOTA BEACH HOUSE Noć G Chelo oduševila glazbenim hitovima i vrhunskom hranom

Novi uzbudljivi kino program za sve generacije

Dulist