Aktualno

Publika uživala u predstavljanju soneta i basni Stijepa Mijovića Kočana te projekciji njegove drame “Baka bijela”

kocan promocija3

Pjesnik, putopisac, scenarist i filmski redatelj Stijepo Mijović Kočan predstavio je u Dubrovačkim knjižnicama, 14. kolovoza 2024., dvije nove knjige. Prva je “101 Zvonin“, riječ je o sonetima u izdanju središnjice Matice hrvatske u Zagrebu, a druga je “Nikomu nije lako” koja sadrži basne satire izdavača Kvarner, Rijeka, a obje su dio većih cjelina. Knjige je predstavila i Mirjana Smažil Kočan, pjesnikinja i supruga Stijepa Mijovića Kočana.

Nakon predstavljanja knjiga uslijedila je zatvorena projekcija Kočanove antologijske televizijske drame “Baka bijela“. Kočan je scenarist i redatelj filma koji je sniman 1991. na autentičnim lokacijama u Konavlima i Zagrebu pred izbijanje Domovinskog rata. Premijerno je emitiran 1992. godine. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Milka Podrug Kokotović, je starica iz konavoskog sela koju sin, koji se skrasio u Zagrebu, odluči dovesti da živi sa njegovom obitelji. Radnja prikazuje kako se starica teško snalazi u velikom gradu i žudi za povratku skromnom seoskom domu.

Događaju je nazočila i prvakinja hrvatskog glumišta, Milka Podrug Kokotović, višestruko nagrađivana glumica koja je ostavila neizbrisiv trag u repertoaru Kazališta Marina Držića i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Snimila je i niz igranih filmova, kao i televizijskih drama i serija. Od 1960. do danas, dobitnica je  brojnih priznanja i nagrada, kako prigodnih i godišnjih, tako i  nagradu za životno djelo.

Pročitajte još

Grom ‘spržio’ milijunsku rasvjetu na Mostu

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

IZ VRTA U KOŠIC Posjetili smo OPG Đaja Katić u Zastolju

Željka Krstulović