Kultura

Publika uživala u ljubavnoj priči Mani Gotovac

mani3

U sklopu programa „I da te ljubim, a da te čuvam“, ostvarenog u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara s Hrvatskim društvom pisaca, sinoć je u Sponzi gostovalo Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu s „Pričaj mi o Gorkome“ autorice Mani Gotovac, dok će se Nikola Petković s ulomkom „Pisac i ja“ iz romana „Uspavanka za mrtve“ predstaviti večeras, 23. kolovoza u 21:30 sati u palači Sponza.

Sinoćnja predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu „Pričaj mi o Gorkome“ nastala je prema dvama autobiografskim romanima „Fališ mi“ Mani Gotovac, a na scenu je iznjedrila autoričinu ljubavnu priču s Gorkim, čovjekom njenog života. U predstavi igraju Judita Franković, Hana Hegedušić i Robert Plemić, a posebno na ovoj dubrovačkoj izvedbi i sama se autorica pojavila na sceni. Ova provokativna priča o ljubavi udane žene i oženjenog muškarca, prepuna
emocija i strasti privukla je mnogobrojnu publiku koja je ispunila Sponzu do posljednjeg mjesta i izvedbu nagradila dugotrajnim pljeskom.

Večeras je na programu ulomak „Pisac i ja“ Nikole Petkovića, autora romana „Uspavanka za mrtve“ izašlog 2007. godine u Profilovoj nakladi. Roman je velikim dijelom roman o jeziku budući je gotovo trećina ispisana čakavicom, a neki su dijelovi napisani i  engleskim jezikom. Isto tako, to je roman o traženju identiteta, a u središtu je svojevrsna biografija i putopis glavnog junaka Nema koji svoj životni krug izvodi na relaciji Bakar-Amerika-Bakar, u vrijeme nesklono jednoj generaciji koja je svjesna kako se našla u ratu „koji je Zapadni Balkan očistio od rokera“. Roman prati Nema na njegovim neobičnim poslovima, ljubavnim vezama, u susretima s hrvatskom emigracijom proustaškog tipa, u okvirima američke sveučilišne zajednice, u odnosima s prijateljima i poznanicima. Ulomak režira Vlatka Vorkapić, a igraju Marija Šegvić i Silvio Vovk te sam autor, Nikola Petković.

Nikola Petković jedan je od pripadnika Quorumovog naraštaja koji je uspješno spojio akademsku i spisateljsku karijeru. Doktorirao je književnost u SAD-u na University of Texas at Austin, od 1992. predavao je na nekoliko američkih sveučilišta, a 2003. vraća se u Rijeku gdje danas djeluje kao izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci (Odsjek za kulturalne studije) i kolumnist Novog lista.
Program „I da te ljubim, a da te čuvam“ zatvorit će Luko Paljetak s „Bijelom tamom“, sutra 24. kolovoza u 21:30 sati u Sponzi što će ujedno biti i prigodna proslava 70. rođendana ovog dubrovačkog akademika.
 

Pročitajte još

Otvorenje izložbe Josipa Ivanovića ‘Od auta do kaosa’ u atriju Palače Sponza

Dulist

[FOTO] ‘ĐKĆ X’ Otvorena izložba Zorana Đukića u Galeriji Otok

Dulist

Rasprodana ‘Čudesna šuma’ igrat će na Lovrjencu od 2. do 4. kolovoza

Dulist