Grad

PRVI U HRVATSKOJ Koristite car sharing i zaboravite na brigu o parkingu!

Lazareti car Sharing 34

Dubrovnik postaje prvi grad u Hrvatskoj u kojoj će građanima biti dostupan 100 posto električni sustav car sharinga. Kako je pojasnio voditelj tvrtke Avant Car, koja je ujedno vodeći pružatelj ove usluge, Matija Krznar, na sedam lokacija u Dubrovniku, i to Zračnoj luci Dubrovnik, luci Gruž, kraj žičare, u Javnoj garaži, u Lapadu te na parkiralištima hotela Rixos i One Suite, uskoro će biti raspoređeno prvih trideset vozila sustava Avant2Go.

-Ovih sedam lokacija bitne su intermodalne i frekventne te strateški bitne lokacije za povezivanje Grada, Zračne luke i svih vitalnih dijelova. Car sharing je vrlo jednostavna usluga i funkcionira isključivo putem aplikacije Avant2Go. Nakon registracije i kreiranja korisničkog profila, putem aplikacije se mogu vidjeti slobodna parkirna mjesta. Preko aplikacije locirate, rezervirate i otključate željeno vozilo putem pametnog telefona. Nakon toga koristite vozilo i ostavite ga na jednoj od Avant2Go lokacija u gradu. Ovisno o modelu vozila plaća se cijena vozila po minuti i po kilometru. S jedim Smartom se, primjerice, može za 100 kuna doći do Zračne luke. To je vrlo zanimljiva ponuda za građane Dubrovnika i sigurno će biti vrlo kvalitetna alternativa klasičnim vozilima. Avant2Go lansira svoju car sharing uslugu u Gradu Dubrovniku, a ovisno o razvoju usluge namjeravamo je dalje širiti u druge gradove – rekao je Krznar.

Osnivač tvrtke Avant Car Matej Čer istaknuo je kako je car sharing model koji donosi revoluciju te da je za to potrebno puno angažmana i vremena kako bi se promijenila svijest ljudi.

-U svijetu je ovaj trend uvelike priznat i cijenjen. U Dubrovniku otvaramo put car sharingu u cijeloj Hrvatskoj. U Ljubljani, primjerice, car sharing koristi već osam ministarstava, a cilj je mjesečni trošak vozila koji u Europi mjesečno iznosi prosječno 500 eura, snizit na 100, maksimalno 200 eura mjesečno. Ovo je naša strast i vizija za budućnost. Kao poduzetnik smatram da trebam pronaći način na koji biti od koristi društvu. Jako volim Dubrovnik i otoke, puno vremena provodim ovdje i volim se staviti u kožu lokalaca. Kada dođem tu zamišljam kako taj otočanin može ići u Zagreb? Treba svojim autom na trajekt, zatim doći do Dubrovnika, na aerodrom, pa u Zagreb. Palo mi je na pamet zašto ne bi jednostavno katamaranom do luke u Gružu, tao sjesti u car sharing, ostaviti ga na aerodromu, doletjeti u Zagreb, sjesti ponovno u sharing, provozati se i vratit se nazad. To je puno brže i jeftinije. Poznato je da su u Dubrovniku preko ljeta gužve. Gledali smo zato kako olakšati Dubrovčanima da mogu onda kada im treba naći čisto vozilo, razičitih modela – istaknuo je Čer.

Gradonačelnik Mato Franković naglsio je kako je sustav car sharinga uvelike zaživio u Ljubljani i Grazu gdje ga stanovnici koriste kao veliki prednost koja pridonosi kvaliteti života.

-Bilo tko od nas, može imati nekog posla u gradu i trebamo doći na nekoliko sati. Dođemo sa svojim automobilom i parkiramo ga i tako parking mjesto stoji zauzeto sve te sate. U slučaju car sharinga parkirate svoj automobil u Gružu gdje vam je možda povoljnije. Uzmete car sharing, dođete u Grad za 20 kuna ili malo više, ostavite auto na prikladnom mjestu i više o njemu ne brinete. Netko drugi je u gradu možda 15 minuta prije vas i uzeo je taj isti automobil i krenuo na drugu lokaciju. Ono što je bitno jest da se korisnik tog parking mjesta stalno mijenja. Prednost sustava je i ne oduzimanje sugrađanima njihovih parking mjesta. Zato se parking mjesto za car sharing nalazi unutar ograđenog prostora i riječ je o komercijalnim parking mjestima. Car sharing sigurno neće zaživjeti onako kako bismo mi to željeli u idućih godinu dana. Iskustva europskih zemalja pokazuju da treba vremena da se ljudi naviknu, ali kada se naviknu, toga se ne žele odreći, a neki odluče i prodati svoje automobile – naglasio je gradonačelnik Franković.

Car sharing je diljem svijeta prepoznat kao sustav korištenja osobnih vozila koje je kvalitetna alternativa vlasništvu, a izvrsna nadogradnja mreže javnog prijevoza. Procjenjuje se da jedan automobil u tom sustavu može zamijeniti više od deset privatnih vozila. Vrijednost toga posebno dolazi do izražaja u gradovima poput Dubrovnika u kojima je prometna infrastruktura izuzetno opterećena. Za početak, na raspolaganju će im biti trideset vozila, a flota i broj lokacija na kojima se vozila preuzimaju i vraćaju, povećavat će se u skladu s potrebama korisnika te kapacitetom parkirališta za vozila Avant2Go. Flotu čine 100 posto električna vozila renomiranih svjetskih proizvođača, a najviše ih je modela Renault ZOE, najprodavanijeg električnog vozila u Europi. To je vozilo rezultat desetogodišnjeg rada Grupe Renault na razvoju i promociji elektromobilnosti dostupne svima.

Car sharing je usluga namijenjena stanovnicima Dubrovnika, ali i njihovim gostima. Upravo turistički gradovi sustavno moraju razvijati raznolikost i komplementarnost usluga mobilnosti, istaknuo je direktor tvrtke Avant car u Hrvatskoj Vladimir Markulin.

-Dubrovnik je istodobno jedan od najzahtjevnijih gradova po pitanju optimizacije prometa, ali i dragulj kulturne baštine. Usluge poput car sharinga zato trebaju biti u službi razvoja mobilnosti, ali doprinositi i održivosti grada Dubrovnika. Ovim se projektom strateški povezuju vitalni dijelovi grada s najvažnijim prometnim čvorištima. To Dubrovnik još jače i na ekološki način povezuje s ostatkom svijeta – naglasio je Markulin te dodao kako će cijena usluge biti pristupačna te da će u obračun biti uključeni prijeđeni kilometri i duljina trajanja vožnje. Cijena ovisi i o tipu vozila.

Sustav car sharinga korištenje osobnog vozila čini jednostavnim i dostupnim. Ta usluga građane rasterećuje troškova kupnje, registracije, održavanja i osiguranja, gubitka njegove vrijednosti te dodatnih briga poput onih o punjenju goriva i traženju mjesta za parkiranje. Ključna je prednost usluge Avant2Go što se plaća samo stvarno korištenje vozila. Iako je riječ o inovativnom sustavu, iznimno je jednostavan za korištenje. Vozila se rezerviraju, otključavaju i plaćaju aplikacijom s pametnog telefona, istaknuli su iz Avant2Go.

Car sharing sustav odmah je iskušao gradonačelnik Franković provozavši se ispred Lazareta s osnivačem Avant Cara Matejom Čerom.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist