Grad

Prvi doktorski studij Sveučilišta u Dubrovniku primio 13 doktoranada, među njima i Orlanda Tokić

sveuciliste studij digitalne ekonomije 6

Sveučilište u Dubrovniku pokrenulo je svoj prvi poslijediplomski doktorski studij ‘Poslovna ekonomija u digitalnom okruženju’. Radi se o prvom doktorskom studiju iz područja digitalne ekonomije u Republici Hrvatskoj i još jednom iskoraku Sveučilišta ka izgradnji vještina budućnosti. Studij će zajedno izvoditi Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku i Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a upravo su ove subote potpisani ugovori s prvom generacijom doktoranada.

Rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum pojasnio je kako se novi studij osniva u godini kada Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku slavi 50. godina postojanja, a Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu 100 godina.

-Izuzetna nam je čast što su kolege iz Zagreba prepoznale naš Odjel za ekonomiju kao respektabilni znanstveni dio Sveučilitša i odlučili surađivati s nama u pokretanju ovog studija. Nadam se da njihovo povjerenje nećemo iznevjeriti. Koliko je težak posao pokrenuti doktorski studij pokazuje činjenica da je za školovanje jednog doktora znanosti potrebno 20 godina škole. Mora se skupiti dovoljan broj znanstvenika koji mogu nositi cijelo jedno znanstveno područje u svojoj ustanovi, a onda i otvoriti doktorski studij – istaknuo je rektor Burum te potom dao nekoliko korisnih savjeta budućim doktorandima za koje bi ‘volio da ih je netko njemu rekao’.

-Ovo je početak jedne velike muke. Zove se doktorski studij, ali ga ja ne bih nazvao studijem, već projektom. Postoje ispiti, ali ne i rokovi, postoje godine, ali one nisu stvarne akademske godine. Najvažnije je da imate mentore koji vas prate tri četvrtine puta, a ona zadnja četvrtina je onaj iskorak koji morate napraviti u znanstvenom smislu i donijeti nešto novo. U doktorskom studiju morate imati izvoran znanstveni doprinos. To morate iznijeti na svojim leđima. Gađate u metu koju još ne vidite i proći ćete kroz četiri faze. U prvoj fazi nećete vidjeti metu, u drugoj ćete je vidjeti, ali nećete moći dobaciti do nje. Onda ćete do nje dobacivati, ali nećete moći pogoditi. Tek ćete na kraju uspjeti pogoditi metu i to je kraj doktorata. Bit će vam mukotrpno, morat ćete raditi i odustajat ćete jedno 500 puta pa ćete se vraćati. Svaki dan koji ne radite nije stagnacija nego korak nazad. Trebate barem svaki dan potrošiti neko vrijeme u proučavanju onoga što vam je tema disertacije. Kad vidite da vam je teško ‘kucajte i otvorit će vam se’, pitajte mentora za pomoć. Nemojte odustati – poručio je rektor Burum.

Više o novom studiju rekao je pročelnik Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju pri Sveučilištu u Dubrovniku Nebojša Stojčić.

-Novi studij je akreditiran na hrvatskom i na engleskom jeziku. Imamo kandidate iz cijele Hrvatske od Prevlake do Dunava i u ovoj prvoj generaciji upisat ćemo 13 kandidata. Radi se o jednom potpuno novom studiju koji razvija vještine budućnosti i oblikuje kadrove za djelovanje u uvjetima četvrte industrijske revolucije – rekao je Stojčić

Među 13 doktoranada novi je studij upisala i zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić.

-Danas ćemo imati uvodno predavanje pa ćemo vidjeti kako će se sve razvijati. Prema svemu što je u kurikulumu definirano, to je točno ono što sam željela, menadžment i nadopuna mog tehničkog znanja i svega onoga što sam u životu radila, a s druge strane to je jedan osobni izazov i nadogradnja. Smatram da se svatko tijekom cijelog svog radnog vijeka treba nadograđivati i svojim primjerom obitelj, djeci i ostalima pokazati kako bi to trebalo raditi – naglasila je Tokić.

-Lijepo je da se vizije koje mi u lokalnoj samoupravi imamo poklope s vizijama visokog obrazovanja. Digitalna ekonomija i moderni procesi zasigurno su izazovi vrijedni proučavanja. Grad Dubrovnik neumorno radi na projektu Smart City. Želimo biti lider u Hrvatskoj i trudimo se sa svim projektima. Sveučilište u Dubrovniku odabralo je Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao najbolju obrazovnu ustanovu u području ekonomije – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist