Kultura

PRVA IZLOŽBA NAKON ‘LOCKDOWNA’ Dubrovački umjetnici poručuju: ‘Život teče dalje’

002zivot tece dalje

U Dubrovniku se ovog ponedjeljka održao prvi kulturni događaj nakon ‘lockdowna’, odnosno nakon treće faze popuštanja mjera. Riječ je o izložbi izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika ‘Život teče dalje’ koja se otvorila u prostoru atrija palače Sponza. Naravno, nije bilo svečanog otvorenja.

-Drago nam je da smo mi ti koji su prvi pomaknuli kulturu s mrtve točke. Ovo je druga ovogodišnja izložba Dubrovačke udruge likovnih umjetnika. Tema su sakralni objekti Dubrovnika i okolice, a nastala je već prošle godine. Mi radimo na način da isplaniramo teme za izložbe godinu dana unaprijed. Većina slika je nastala u proljetnom razdoblju, za vrijeme izolacije, odnosno tijekom pandemije. Ljudi su se odazvali i bili vrijedni u ovome razdoblju. Naslov izložbe je ‘Život teče dalje’ jer život mora krenuti dalje. Sretni smo da svoj mali doprinos dajemo kulturi Grada i da idemo malim koracima naprijed te da vraćamo život u normalu – rekao je Valter Kožul, predsjednik Udruge. Na izložbi je sudjelovalo 19 članova od ukupno 26 koliko ih ima udruga, a 25 radova je izloženo. Uglavnom je riječ o akrilu na platnu, a slike su formata 80 x 100.
-Nadam se da će se posjetiteljima izložba svidjeti te da će vidjeti kako naši članovi vide sakralne objekte u Gradu – istaknuo je Kožul. Inače, izložbu su već planirali održati 27. travnja, no nisu je mogli otvoriti zbog pandemije.
Sudionici izložbe su Ana Salai Barčot, Anto Violić, Baldo Božović, Dragica Maca Lučić, Dubravka Rathman, Franica Čebirić, Loren Ligorio, Luce Đuraš, Marijan Fragić, Maro Kriste, Mirica Dubčić, Miroslav Stamatović, Mišo Baričević, Nikola Nino Dubčić, Pero Skvrce, Robert Kralj, Sunčana Barbarić, Valter Kožul i Vedran Grabovac.
Izložba je otvorena svakog radnog dana, do 25. svibnja, od 9 do 15 sati.
Dubrovačka udruga likovnih umjetnika djeluje 40 godina. Danas broji 26 aktivnih članova. Od 2000. godine je članica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Dubrovačko-neretvanske županije. Uz godišnje izložbe svojih članova Udruga sudjeluje u organizaciji županijskih izložbi te likovnih kolonija na kojima osim članova udruge sudjeluju likovni umjetnici iz čitave Hrvatske i inozemstva. Od 2007. DULU sudjeluje na Susretima neprofesionalnih likovnih stvaratelja, koje organizira Hrvatski sabor kulture, te je 2007. u Bjelovaru, 2010. u Karlovcu i 2016. u Koprivnici dobila nagradu kao najuspješnija udruga.

Pročitajte još

[FOTO] Otvorena izložba ‘Mediteran u hrvatskom slikarstvu 20. i 21. stoljeća’

Dulist

Najbolji domaći film ‘Proslava’ s Pula Film Festivala dolazi u Dubrovnik!

Dulist

LJETNE IGRE Koncert slavnog pjevača nominiranog za Grammyja

Dulist