Aktualno

PROVJERILI SMO! Zbog korona krize više od 200 Dubrovčana prvi put zatražilo pomoć institucija

c socijalna skrb 7

Novčanu i drugu pomoć institu­cija zbog krize uzrokovane korona­virusom zatražilo je 218 sugrađana. Vidljivo je to iz zbroja podataka kori­snika socijalnih davanja, ali i ostalih naknada Grada Dubrovnika, Centra za socijalnu skrb i Caritasa Dubrovačke biskupije. Naime, pandemija koro­navirusa ‘uzdrmala’ je sve segmente društva i gospodarstva, a posljedice krize koju je prouzrokovala na gotovo svim razinama brojni su naši sugra­đani itekako počeli osjećati. Kako je DuList pisao sredinom svibnja, Cari­tas Dubrovačke biskupije od veljače do svibnja zabilježio je 50 posto više korisnika svojih usluga, što su nam iz Caritasa i službeno potvrdili. Prema procjeni, riječ je od oko 150 korisnika u odnosu na veljaču. Tim tragom pro­vjerili smo s Gradom Dubrovnikom i Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik jesu li i oni zabilježili porast korisnika socijalnih davanja te ostalih naknada u razdoblju od veljače do svibnja. Na samom početku treba napomenuti da Grad Dubrovnik ne vodi evidenciju svojih korisnika na mjesečnoj bazi, već godišnjoj pa smo tako dobili podatke za cijelu proteklu godinu te za razdo­blje od 1. siječnja do 1. svibnja. Iz Grad­ske uprave su najprije istaknuli kako je u sklopu donesenih mjera pomoći za prevladavanje krize uzrokovane koronavirusom pravo na privremenu novčanu pomoć do sada ostvarilo 110 korisnika i to 52 obitelji i 58 samaca. Subvenciju najma stana ostvarilo je 12 korisnika privremene novčane pomoći. Dodali su da se sve mjere socijalnog programa redovno izvršavaju te da nisu uočena značajna povećanja broja korisnika. Ipak, Upravni odjel za obra­zovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo u protekla je dva mjeseca zabi­lježio 20 novih korisnika jednokratne novčane pomoći. U prva četiri mjeseca 2020. ovaj je Upravni odjel zabilježio ukupno 3852 korisnika, za razliku od cijele 2019. kada su ih imali 4315.

Korisnici po kategorijama
Iako nije riječ o značajnijem poveća­nju broja korisnika socijalnih davanja, kako ističu iz Grada, prema podacima koje su nam dostavili vidljivo je da su se već od siječnja do svibnja u pojedi­nim kategorijama približili ukupnoj brojci koju su u istim kategorijama imali u 2019. Tako po pitanju troškova stanovanja od 1. siječnja do 1. svibnja trenutno bilježe 148 korisnika, što je samo jedan manje u odnosu na 2019. kada su ih zabilježili 149. Tri korisnika više, njih 178 u odnosu na prošlogodiš­njih 175, u zadanome razdoblju koristi usluge pučke kuhinje. Jednokratnu novčanu pomoć u posljednja je četiri mjeseca zatražilo 225 korisnika, dok ih je u cijeloj 2019. bilo ukupno 463. Na dodatak na mirovinu od siječnja do svibnja javilo se 2471 korisnika, dok ih je u 2019. bilo ukupno 2674. Troškove pogreba u četveromjesečnom razdo­blju u 2020. iskoristila su dva korisnika, a u 2019. bilo ih je 4. Po pitanju mje­sečnog dohotka korisnicima osobne invalidnine, u prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno ih je 358, a u 2019. ih je ukupno bilo 345, što je već sada povećanje od 13 osoba.
Za subvencije za najam stana mla­dima u prva četiri mjeseca javilo se ukupno 48 osoba, dok ih je u 2019. bilo ukupno 52. Kategorija subvencija za najam stana osobama slabijeg mate­rijalnog statusa trenutno broji četiri korisnika više, dakle 183 u odnosu na prošlogodišnjih 179. Novčanu pomoć za starije od 65 u ova četiri mjeseca pri­milo je 239 korisnika u odnosu na proš­logodišnjih 274.

Porast zahtjeva za jednokratnom pomoći
Nešto bližu usporedbu trenutnog sta­nja omogućili su nam podaci Centra za socijalnu skrb Dubrovnik. Dostavili su nam podatke isključivo za novčana prava koja pruža ovaj Centar za soci­jalnu skrb sukladno Zakonu o soci­jalnoj skrbi, no ne i na ostala prava i usluge koje pruža ovaj Centar sukladno svojim ovlastima i nadležnosti. Iz Cen­tra su istaknuli kako za vrijeme pan­demije COVID-19 nije primijećeno povećanje broja zahtjeva za trajnim novčanim pravima, ali je primijećeno povećanje zahtjeva za jednokratnim novčanim pravima za korisnike koji se javljaju po prvi puta ovom Centru, a riječ je o ukupno 48 osoba.
Također, dodali su, došlo je do smanjenja novih zahtjeva za prizna­vanje prava na osobnu invalidninu i doplatka za pomoć i njegu za vrijeme trajanja pandemije COVID-19.
— Može se pretpostaviti da je razlog taj jer se radi o osobama s težim i teš­kim oštećenjima zdravlja koje su za vrijeme pandemije poštovale pravila i preporuke Stožera, kao i članovi nji­hovih obitelj te samim tim nisu niti dolazile u Centar, kako ne bi dovele svoje zdravlje u rizik – stoji u odgo­voru Centra.
Od početka godine do kraja veljače 2019. Centar je brojio ukupno 1.564 korisnika trajnih novčanih prava. U kategoriji zajamčene minimalne naknade riječ je o 219 korisnika, kon­kretno 167 samaca i 52 kućanstva. Osobnu invalidninu u tom je razdo­blju zatražilo 600 korisnika, doplatak za pomoć i njegu njih 740, a naknadu do zaposlenja pet korisnika. Cen­tar trenutno broji 71 korisnika manje, odnosno njih 1493, od čega zajam­čenu minimalnu naknadu prima uku­pno 217 korisnika, od čega 167 samaca i 50 kućanstava. Osobnu invalidninu prima 61 korisnik manje, ukupno njih 539. Doplatak za pomoć i njegu primaju 732 korisnika te njih pet naknadu do zaposlenja.
Uspoređujući s proteklom 2019. godinom, Centar za socijalnu skrb Dubrovnik imao je u evidenciji ukupno 1.590 korisnika trajnih novčanih prava. Zajamčenu minimalnu naknadu pri­malo je 219 korisnika od čega 170 samaca i 49 kućanstava, osobnu inva­lidninu njih 614, doplatak za pomoć i njegu 752 te naknadu do zaposlenja pet osoba.
Kako će se cijela situacija s krizom koju je prouzrokovala pandemija koro­navirusa razviti i kada ćemo se iz nje izvući, malo tko trenutno može pred­vidjeti. Iako brojke korisnika socijalnih davanja i ostalih naknada trenutno ne pokazuju drastična povećanja, može se očekivati da će mjeseci koji dolaze pokazati pravu socijalnu sliku kako u Gradu tako i globalno.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 3. lipnja 2020.

Pročitajte još

Shaquille O’Neal večeras u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Klevisa Ymeri ostaje u pritvoru: Županijski sud ukida odluku o jamčevini

Dulist