AktualnoUrednički izbor

PROVJERILI SMO Može li COVID potvrda u natječaju za posao biti uvjet?

c ZAVOD ZA ZAPOSLJAVANJE2

Proširena je upotreba COVID potvrda na institucije državnih i jav­nih službi kako bi se osigurala dostu­pnost javnih usluga i suzbilo širenje bolesti COVID-19. Uvedena je posebna sigurnosna mjera obveznog testiranja svih dužnosnika, službenika i namje­štenika u javnim službama, kao i onih u lokalnoj i područnoj samou­pravi te zaposlenika trgovačkih dru­štava i ustanova čiji su osnivači Repu­blika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne samouprave. Kako je riječ o aparatu koji generira najveći broj radnih mjesta upitali smo Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Dubrovnik je li za očekivati kako ćemo u budućnosti u natječajima za posao uz navedene stavke poput obveznog prilaganja životopisa, dokaza o radnom iskustvu ili potvrde o nekažnja­vanju, viđati i ‘nužno posjedovanje COVID potvrde’. ­
Slijede se upute Nacionalnog stožera CZ
— Poslodavci samostalno odlučuju o uvjetima radnog mjesta i opisu poslova te vrše odabir kandidata koji se javljaju na slobodna radna mjesta – odgovorio je na naše pitanje Julijo Srgota, predstojnik ovog ureda. Kako je naglasio, Hrvatski zavod za zapo­šljavanje ne može ulaziti u poslovanje poslodavaca niti definirati ili kontroli­rati zapošljavanje, odnosno otpuštanje djelatnika. Međutim, ističe, u slučaju sumnje na nepravilnosti u postupku izbora kandidata na otvoreno radno mjesto, osoba se može obratiti Inspek­toratu rada. Navedeni ured, podsjeća, zadužen je za obavljanje inspekcijskih i drugih stručnih poslova u području rada i zaštite na radu, ako posebnim zakonom nije drukčije propisano, naglašava za DuList Srgota, predstoj­nik Zavoda za zapošljavanje, Područ­nog ureda Dubrovnik.
Dakle, Inspektorat rada obavlja inspekcijske nadzore provedbe zakona i drugih propisa kojima se uređuju radni odnosi i zaštita na radu, obveza prijave, odjave i promjena tijekom osi­guranja radnika na obvezno mirovin­sko i obvezno zdravstveno osiguranje jer poslodavac ima za obavezu pošti­vati zakonske propise. Nadalje, iznio je Srgota, zadaća je Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kao tijela s javnim ovla­stima u području zapošljavanja da dje­luje nepristrano i da sve usluge učini dostupnima korisnicima pod istim uvjetima te da spriječi svaki oblik dis­kriminacije. U slučaju objave oglasa koji nameće moguću sumnju na postu­panje poslodavca ili izravno potiče diskriminaciju njihova je obveza ne objaviti sporni tekst. Vezano uz COVID potvrde Zavod kao i poslodavci slijede upute i preporuke Nacionalnog sto­žera CZ, zaključio je.

Objavljeno u tiskanom izdanju Dulista, 17. studenog 2021.

Pročitajte još

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

PLANOVI EU Mađarima lokomotive, Slovencima željeznice, nama poboljšanje zaštitne ograde na autocesti

Dulist