Aktualno

PROVJERILI SMO Broj radnih dozvola već je dosegnuo 2022.!

policija ilijina radne dozvole

Polako, ali sigurno približavamo se samom srcu turističke sezone, koja je ove godine krenula znatno ranije. Brojke turističkih dolazaka i noćenja pokazuju veliki optimizam, a svakako treba naglasiti kako je Dubrovnik dva tjedna ranije ostvario milijunto noćenje. Sezona je u svom punom zamahu, no još uvijek svakodnevno svjedočimo dugim redovima ispred Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zbog brojnih stranaca koji žele regulirati svoj radni status. Pokazatelj je to kako posla ima, ali i kako će sezonu imati tko odraditi. Prema podatcima Policijske uprave dubrovačko neretvanske u prvih pet mjeseci 2024. godine izdano je čak 7.359 dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja. Zanimljivo, ta je brojka gotovo pa izjednačena s brojem radnih dozvola u cijeloj 2022. godini. Te su godine, naime, ukupno izdane 7.534 dozvole za rad i boravak. Inače, najveći broj dozvola izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Nepala, Filipina i Indije. Identičnu situaciju imali smo i prije dvije godine.

Hoćemo li premašiti prošlogodišnju brojku?
No, kako se redovi pred PU ne smanjuju već neko vrijeme, za očekivati je kako će broj izdanih dozvola biti još i veći. Svakako spomenimo i to kako je u prošloj, 2023. godini ukupno izdano 10.261 dozvola za rad i boravak državljanima trećih zemalja. Inače, prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Hrvatskoj su najtraženiji prodavači i konobari. Slijede ih, što ne treba čuditi, medicinske sestre, a potom su tu čistači, kuhari, skladištari i vozači. Među traženijim zanimanjima su i njegovatelji i pomoćni kuhari. Inače, ako se radi o novom zapošljavanju, prije podnošenja zahtjeva za izdavanje radne dozvole poslodavci moraju od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zatražiti provođenje testa tržišta rada. Ako se utvrdi da u evidenciji nema nezaposlenih osoba traženog profila, Zavod će poslodavce o tome izvijestiti i uputiti na podnošenje zahtjeva za izdavanje dozvole za boravak i rad za državljana treće zemlje u roku od 90 dana od zaprimanja obavijesti. Međutim, postoje i zanimanja za koja ne treba provesti test tržišta rada. To su prije svega zanimanja vezana za građevinu, ali i ona u turizmu i ugostiteljstvu, ali se tu iznimke odnose na pojedine županije. Tako se test tržišta rada za konobare i kuhare ne treba provoditi u 12 hrvatskih županija, među kojima je naravno i Dubrovačko-neretvanska. Osim toga, za sobarice, čistače te pomoćne kuhare i konobare test se ne treba provoditi u devet županija, među kojima je i naša. Očito su i vozači autobusa kod nas među deficitarnim zanimanjima pa se naša županija nalazi i na popisu izuzetaka od testa za to zanimanje, baš kao i za prodavače, ali samo u razdoblju od 1. svibnja do 30. rujna.

Sustavna nebriga za budućnost
Velik broj stranih radnika sa sobom donosi i brojna još uvijek otvorena pitanja kojima se nitko sustavno ne bavi. Tu je problematiku prvi otvorio DuList početkom ove godine budući da, iako je riječ o našim susjedima, osobama koje nas poslužuju u kafićima i restoranima, voze se s nama u autobusima, zapravo malo znao o njima. A i oni o nama. Progovorio je o tome i gradski vijećnik Andro Vlahušić, a slijedio ga je i njegov kolega iz vijećničkih klupa Maro Kristić. On se pak zapitao je li moguće da nitko ne vodi računa o tome kako strani radnici utječu na našu sadašnjost i budućnost.
—Došlo je krajnje vrijeme da se krenemo ozbiljno baviti temom koja je iznimno važna za Grad. Demografski izazovi i uvoz radnika spadaju među najvažnija pitanja na nacionalnoj razini, ali na poseban način ova tema postaje presudna za naš grad zbog njegove povijesti i izazova koje imamo u sadašnjosti, ali i posljedica koje će sigurno imati na našu budućnost – istaknuo je tada gradski vijećnik koji je želio potaknuti raspravu o tome kako demografska slika Dubrovnika izgleda danas, kako će izgledati u bliskoj budućnosti, tko će ga naseljavati, što radimo kako bismo uopće zadržali svoje ljude, svoj identitet i elemente kulture i suvereniteta po kojima smo prepoznatljivi stoljećima te na koji način ćemo se sustavno baviti ljudima koji su značajna činjenica u našem gradu? No, sve je za sad ostalo na pukim priopćenjima.

Objavljeno u tiskanom izdanju 5. lipnja 2024. 

Pročitajte još

Obilježen blagdan Ruke sv. Vlaha

Dulist

Dubrovnik dobio novi centar za solarnu energiju

Dulist

VLAHUŠIĆ O PRODAJI DUBROVNIK PASSA ‘Zašto šutimo o najvažnijem gradskom proizvodu?’

Dulist