Aktualno

PROVJERA ZNANJA Stižu nacionalni ispiti za sve četvrtaše, polagat će se tri predmeta

skola razred ucionica 3

Svi četvrti razredi ove godine pisat će nacionalne ispite. Dio učenika se priprema, a dio ispite shvaća olako. Cilj je provjeriti kakvo je stvarno znanje osnovnoškolaca iz osnovnih predmeta. Nakon što su protekle dvije godine nacionalne ispite pisali učenici četvrtih razreda u 81 eksperimentalnoj školi, stiže promjena i sada će ih pisati svi četvrtaši, prenosi RTL Danas. 

-Javio nam se čitav niz ravnatelja i učitelja, ponekad i roditelja, da se napravi cjelovito vrednovanje učeničkih postignuća u 4. razredu. Praksa u svim europskim zemljama je da se napravi jedno takvo vrednovanje na kraju svakog obrazovnog ciklusa, u našem slučaju u 4. i 8. razredu, rekao je Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Nacionalni ispiti uvedeni su prije dvije godine, pisali su ih učenici 4. i 8. razreda u odabranim školama. Prošle školske godine su nacionalne ispite prvi put pisali svi osmaši, a sada treću godinu od uvođenja, i svi osmaši i svi četvrtaši.

-Dobili smo jednu ravnomjerniju raspodjelu učeničkih postignuća u odnosu na zaključne ocjene, a u kojoj mjeri je utjecalo na smanjenje broja superodlikaša, vidjeli smo da u određenoj mjeri je”, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Nacionalni ispiti na rasporedu su u ožujku. Prema podacima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja učenici četvrtih razreda polagat će ispit iz hrvatskog jezika, matematike te prirode i društva. Nakon njih, osmaše čeka 8 ispita – hrvatski, matematika, engleski, biologija, kemija, fizika, povijest i geografija. Ni ove godine ispiti se neće ocjenjivati, neće utjecati na zaključnu ocjenu, kao ni na upis u srednju školu. Učenicima će u e-dnevnik biti upisana bilješka, odnosno broj bodova i postotak riješenosti. Nacionalni ispiti nisu mala matura, hoće li to postati odlučit će Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Pročitajte još

GLOBALNI IT KVAR Jeste li pokušali ugasiti i upaliti računalo 15 puta?

Dulist

OBAVIJEST SANITATA Zatvaranje Ulice don Frane Bulića i parkinga Gradac

Dulist

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist