Aktualno

Prosvjedi pilota i kabinskog osoblja diljem Europe

aerodrom zracna luka cilipi

Piloti i kabinsko osoblje iz 41 europske države, uključujući i Hrvatsku ovog utorka, 22. siječnja, organiziraju zajednički prosvjed zrakoplovnih posada.

Protive se prijedlogu novog europskog Pravilnika o radnom vremenu članova posade zrakoplova.
Kako se navodi u priopćenju za medije, razlozi prosvjeda leže u činjenici što Europska agencija za sigurnost zračnog prometa želi donijeti novi Pravilnik o radnom vremenu posada zrakoplova, koji će, po mišljenju organizatora prosvjeda, negativno utjecati na sigurnost putnika i posada zrakoplova. Ovim prosvjedom piloti i kabinske posade Europe traže od političara da odaberu set pravila koji će jamčiti sigurnost.

Ovo je najveći prosvjed pilota i kabinskog osoblja u povijesti u kojem će posade od Portugala do Finske, od Islanda do Cipra uglavnom održati prosvjedne skupove na većim europskim aerodromima i pred EU parlamentom.

Hrvatski piloti i kabinsko osoblje su odlučili podršku iskazati na najmanji mogući simboličan način, dijeljenjem informativnih letaka i nošenjem bedževa podrške.
– Svjesni smo da je za uspjeh plana restrukturiranja Croatia Airlines potreban partnerski odnos pilota i kabinskog odnosa s upravom. Nastavak unutarnjeg konflikta, kojem smo svjedočili proteklih godina, siguran je put u propast u kojem će obje strane biti poražene, a nitko neće biti pobjednik – priopćili su iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota i Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova.

No, kako se navodi u priopćenju Hrvatskog sindikata prometnih pilota, začuđuje da je Croatia Airlines zabranio nošenje bedževa podrške na uniformi s porukom 'Letite sigurno – umor je opasan'.

Također je zabranjeno posadama koje će dijeliti letke da jasno pokažu koga predstavljaju nošenjem uniforme.
– Još jednom ističemo da je ova akcija dio legitimnog i u Europi uobičajenog izražavanja stava. Svrha i namjera nije konfrontacija niti s poslodavcem, niti s nacionalnom agencijom. Sudjelovanjem u ovom prosvjedu pokazujemo da nam je stalo do visokih standarda sigurnosti, što je za ugled Croatia Airlines kao tvrtke samo pozitivno – navedeno je u priopćenju sindikata.

Pročitajte još

Potres u Crnoj Gori, osjetio se i u Dubrovniku

Dulist

NEVIĐENO Pogledajte gdje se našao okretat

Dulist

NOVI PAKET VLADINIH MJERA Struja i plin poskupljuju 10 posto!

Dulist