Aktualno

PROŠLO JE 56 GODINA Odlazak oraškog slikarskog velikana Antuna Masle

antun masle01
Jedanaest dana prije 48. rođendana, na današnji dan 1967. godine, umro je veliki dubrovački koloristički slikar Antun Masle. Rođen je 1. 9. 1919. godine u Orašcu gdje je završio osnovnu školu. Godine 1936. dolazi Kosti Strajniću, gdje upoznaje Rajčevića, Ettorea, Dulčića, Pulitiku i druge, gdje zajedno s njima prima slikarske poduke.
Već iduće godine izlaže na izložbi “Najmlađi” održanoj u salonu Galić u Splitu. Godine 1938. upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarstvo uči kod profesora Marina Tartaglie i Vladimira Becića, a 1942. godine je diplomirao i produžio studij još godinu dana u specijalki Vladimira Becića. Po završetku II. svjetskog rata vraća se u Dubrovnik i počinje raditi kao nastavnik crtanja na dubrovačkoj gimnaziji i u školama.
Prvu samostalnu izložbu priređuje 1952. godine u salonu LIKUM-a u Dubrovniku, a 1955. prvi put izlaže s Đurom Pulitikom. Kontinuirano zajednički izlažu sve do 1964. godine. Posthumno mu je 1967. godine dodijeljena Nagrada grada Dubrovnika. U svojim pejzažima i mrtvim prirodama rabio boju srodno fovističkim načelima, a u kasnijim radovima približava se i art brutu. Pojednostavljivanje forme i stilizacija oblika na Maslinim slikama jednako su plod njegova formiranja na dosezima spomenutih likovnih pravaca, kao i senzibilne naravi bliske dječjoj imaginaciji i izrazu.
Izvor: MOMA Dubrovnik
ugd antun masle16ugd antun masle29WEB Pozivnica 2019 14 12 Antun Masleugd antun masle13

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist