Zanimljivosti

Proslavljen blagdan Gospe Karmelske u Dubljanima

gospa dubljani 2

Blagdan Gospe Karmelske u Dubljanima – tužna uspomena na dvaput prognane i izbrisane obitelji Matić, Mihajlović, Vukosavić, Čoić, Mioč i Prkut iz Dubljana
U mjestu Dubljani, župa Ravno, Popovo polje, BiH, uz sudjelovanje brojnih Dubljanaca i njihovih potomaka i prijatelja u crkvi Gospe Karmelske u Dubljanima održala se već tradicionalna sveta Misa povodom blagdana Gospe Karmelske, jučer, 19. Srpnja.
Dubljani su malo mjesto u Popovom polju, na oko sat vremena vožnje (cestom Dubrovnik- Čepikuće – Ravno – Dubljani ili Dubrovnik – Trebinje – Dubljani) od Dubrovnika.
Vjerujem kako Vam je poznata tužna sudbina mjesta Dubljani u Popovom polju i njegovih mještana (oko 330 mještana Hrvata iz Dubljana) koji su tijekom i nakon II. svjetskog rata (1941. i 1948.) dvaput i trajno protjerani iz svojih domova i sa svojih djedovskih ognjišta, a sva im imovina, kuće i imanja opljačkana, popaljena i porušena do temelja (pa i sami temelji mnogih domova iskopani), te potom oduzeta bez ikakve naknade. Oteta imanja i omirine porušenih kuća dubljanskih Hrvata su uneseni u zemljišni fond Poljoprivrednog kombinata “Popovo polje”, i na istima je uglavnom i danas uknjižen pravni slijednik tog kombinata Popovo polje a.d. iz Trebinja.
Kasnije je u općini Trebinje, kojom su Dubljani administrativno pripali nakon završetka II. sv. rata, sakrivena ili uništena skoro sva dokumentacija (upravna, sudska, katastarska, arhivska i druga dokumentacija, pa čak i dio matičnih knjiga) o tome da su u Dubljanima ikada živjeli i išta imali Hrvati i katolici, i tako je nažalost ostalo sve do danas.
Najveća većina prognanih Dubljanaca i njihovih potomaka se sa svojim obiteljima naselila i danas žive na području Grada Dubrovnika, Općine Župe dubrovačke i Općine Dubrovačko Primorje. Riječ je o dubljanskim hrvatskim rodovima: Matić, Mihajlović, Vukosavić, Čoić, Mioč i Prkut i njihovim potomcima.

S poštovanjem,
Ivica Ban, Dubrovnik

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist