Grad

PRORADILA TRAFOSTANICA SRĐ “Nije rađena radi golfa, nego zbog Dubrovnika”

ts srdj 110316 12

U sklopu obilježavanja 50.obljetnice puštanja u pogon HE Dubrovnik danas je u probni rad puštena Trafostanica Srđ, ukupne vrijednosti 136 milijuna kuna.

– Nakon puno godina pustili smo u pokusni rad transformatorsku stanicu i time smo završili program za Dubrovnik. Grad i okolica sad su sigurni u napajanju električnom energijom. Povezani smo s TS Plat, ovdje je TS Srđ, i na kraju imamo poveznicu s TS Komolac. Osiguran je dvostruki prsten oko grada. Još se dovršavaju određene modernizacije i radovi na raspletima u samom gradu. Vjerujemo da će i to u skoro vrijeme biti gotovo – kazao je predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić. Dodao je kako su incidenti poput eksplozije prije nekoliko godina u TS Komolac uvijek mogući, ali je istaknuo kako će HEP uvijek činiti sve da se takve stvari ne događaju.

– Iskopani tunel u unutrašnjosti Srđa dugačak je 450 metara. Na vrhu brda dalekovodi se spuštaju pod zemlju. U trafostanici su transformatori, koji prenose kabele prema gradu. Kabelska galerija u podrumu vodi prema trafostanicama po gradu. Projekt je bio zahtjevan. Imali smo problem s podzemnim vodama, kao i sa zračnim vodom, gdje je bilo nekih osporavanja, ali imamo sve uredne papire – rekao je direktor HEP operatora distribucijskog sustava Željko Šimek.

– Trafostanica Srđ nije rađena radi golfa niti ičeg drugog osim grada Dubrovnika. U idućih nekoliko godina očekuje se velika potrošnja na području Dubrovnika i Dubrovačkog primorja. Grade se i novi hoteli prema Cavtatu. Sve to iziskuje ulaganje u mrežu, a mi smo sve to preduhitrili i izgradili ovu trafostanicu – naglasio je Šimek.

-Iz ove trafostanice trebao bi se napajati dio Dubrovnika oko luke Gruž. Po europskim direktivama u idućim godinama svi cruiseri koji dolaze u grad neće moći raditi na svoj pogon. Kroz idućih pet godina morat ćemo u luci Gruž osigurati 30 megavata. To su veliki zahvati – rekao je Šimek.

U HEP-u za TS Srđ još čekaju uporabnu dozvolu, a neriješene imovinsko-pravne odnose očekuju brzo riješiti.
-U roku nekoliko mjeseci, a svakako tijekom ove godine TS Srđ bi trebala biti u punom pogonu – potvrdio je Jukić.

Nakon obilaska TS Srđ slijedi obilazak HE Dubrovnik u Platu.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist