Aktualno

PROMOCIJA I PROSLAVA Knjiga ‘Hercegovački franjevci sto godina u Slanom’ i blagdan sv. Jeronima

crkva svetog jeronima 1

Promocija knjige ‘Hercegovački franjevci sto godina u Slanom’ autora Roberta Jolića, franjevca i povjesničara, bit će predstavljena uoči blagdana sv. Jeronima, zaštitnika franjevačkog samostana u Slanome, u petak 29. rujna u 19 sati u hotelu Admiral u Slanome.

Franjevački samostan u Slanome je osnovan 1399. godine kao jedan od samostana tadašnje velike vikarije Bosne Srebrene. Osnivanjem Dubrovačke franjevačke provincije samostan postaje njezinim dijelom, zatim kratko dijelom provincije sv. Jeronima i konačno, slanski samostan postaje samostanom Hercegovačke franjevačke provincije. Tako je slanski samostan najstarija institucija i najstarija obitelj u Slanom koja živi i djeluje u kontinuitetu duže od šesto godina.

O monografiji će govoriti autor dr. fra Robert Jolić, urednik Nakladničkog niza Recipe fra Ante Marić, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš i gvardijan samostana u Slanom fra Stipan Klarić. Pjesmom će događaj uveličati klapa Staglin.

Knjiga prikazuje opću povijest Slanoga i Dubrovačkog Primorja od najstarijih vremena, nastanak i povijest slanskog franjevačkog samostana s naglaskom na posljednjih stotinu godina, otkad u samostanu djeluju franjevci Hercegovačke franjevačke provincije, koji ujedno upravljaju i slanskom župom posljednjih 60 godina, kao i još nekim župama u Dubrovačkom Primorju.

U subotu, 30. rujna, na blagdan sv. Jeronima, svečanu misu u 10 sati predvodi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš, a nakon mise u samostanskom vrtu održat će se pučka festa.

Pročitajte još

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist

DINNER IN THE SKY Nezaboravno iskustvo dolazi u Dubrovniku

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist