Aktualno

PROMJENE U OBRAZOVANJU Nacionalne ispite ove godine pišu svi učenici četvrtih razreda

razred skola ucenik ucionica montovjerna

Donosimo vam pregled novosti i ne toliko novih stvari u školama i na fakultetima u godini pred nama. Maturanti mogu prijaviti jedan izborni predmet manje, a možda dobijemo i novog ministra obrazovanja.

Nakon prvog dijela zimskih praznika, učenici se na nastavu vraćaju u ponedjeljak 8. siječnja. Za osmaše, ali od ove godine i za sve četvrtaše, to znači da ih za dva mjeseca očekuju nacionalni ispiti koje će polagati u ožujku. Za maturante, pak, da počinju sve ozbiljnije pripreme za ljetne državne mature.

Ostali učenici neće osjetiti neke značajnije promjene, a cijeli sustav bi nakon izbora mogao dobiti i – novog ministra. Ipak, bez obzira na to hoće li Radovan Fuchs ostati ministar znanosti i obrazovanja ili ne, projekti poput eksperimentalne cjelodnevne nastave provodit će se i u idućoj školskoj godini.

Vlada će i dalje financirati obroke za sve učenike u osnovnim školama, kao i udžbenike za sve osnovce. Neke promjene donijet će izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koje je Sabor usvojio na svojoj posljednjoj sjednici prije zimske stanke. Tako nastavnici odsad mogu raditi do 67. godine, izostanci će se moći pravdati u e-Dnevniku, škole će moći prvašiće upisivati i online putem, slično kako se provode upisi u srednje škole.

Učenike u veljači očekuje drugi dio zimskih praznika, od 19. veljače do 23. veljače, a nastava počinje u ponedjeljak 26. veljače.

Sljedeći su proljetni praznici koji počinju počinju 28. ožujka 2024. godine i završavaju 5. travnja, a nastava počinje u ponedjeljak 8. travnja.

Nastava završava 21. lipnja, a maturantima nešto ranije, 24. svibnja.

Hoće li kalendar praznika ovako izgledati i u školskoj godini 2024/205. tek će se vidjeti. Sve su češći zahtjevi i da se zimski praznici vrate “na staro”, odnosno, tri tjedna praznika vezanih uz Božić, bez tjedna u veljači. Ministarstvo školski kalendar uobičajeno donosi u svibnju.

Nacionalni ispiti

– Pripreme idu planiranim tijekom. Novost je da će ove godine ispite pisati svi učenici četvrtog razreda, kao i svi učenici osmog razreda već drugu godinu zaredom. Ispiti će biti provedeni u ožujku po kalendaru koji su škole dobile već u rujnu ove godine – kazao je za 24sata Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

A to znači sljedeće:

Učenici četvrtoga razreda pisat će nacionalne ispite iz hrvatskoga jezika, materinskoga jezika (samo učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina), matematike te prirode i društva. Oni će ispite pisati u tjednu od 4. do 8. ožujka, s početkom u 9 sati svaki dan.

Učenici osmoga razreda pisat će nacionalne ispite iz hrvatskoga jezika, materinskoga jezika (samo učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina), prvoga stranog jezika, matematike, biologije, fizike, povijesti, geografije i kemije. Njihovi ispiti trajat će od 11. do 27. ožujka.

Podsjetimo, nacionalni ispiti neće utjecati na prosjek ocjena, rezultat će pojedinačno biti vidljiv samo učeniku i njegovim roditeljima, a škole će dobiti skupni rezultat. Zasad, nacionalni ispiti neće se koristiti za bodovanje pri upisu u srednje škole, iako se planira ići u tom smjeru.

Državna matura

Promjena na ovogodišnjoj državnoj maturi odnosi se na broj izbornih predmeta koji će se moći prijaviti – umjesto šest, moći će ih se prijaviti pet. Prijave ispita započele su 1. prosinca i traju do 15. veljače. Učenici koji izlaze na državnu maturu sve informacije i važne podatke dobivaju u svojim školama, a većina škola održava i besplatne pripreme.

Oni koji polažu državnu maturu, a ranije su završili školu, ili dolaze iz drugih zemalja, sve inormacije o prijavama i polaganju ispita mogu pronaći na stranici NCVVO-a.

– Kao i prošle dvije godine, maturanti će imati priliku na mrežnim stranicama Centra 15. veljače vidjeti probne inačice za sve obvezne i izborne predmeta, a 15. ožujka moći će vidjeti rješenja zadataka kako bi mogli provjeriti razinu pripremljenosti za maturu tri, odnosno četiri mjeseca prije prvog roka mature – poručuje Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a za 24sata.

Pročitajte još

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist