Aktualno

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

kk

Klevisi Ymeriji, 29-godišnjoj Albanki, koja je 9. travnja u prometnoj nesreći na Ratcu usmrtila Katarinu i Stjepana Đereka, ukinut je istražni zatvor. Odlučila je tako sutkinja Općinskog suda u Dubrovniku Dubravka Đivanović, zbog čega je obitelj poginulih Kate i Stipe ogorčena. Odlučili su se stoga obratiti javnosti te pokrenuti potpisivanje peticije kojom traže pravdu za svoje najmilije. Kronologiju cijele priče objavio je na društvenim mrežama brat poginulih Viktor Đerek. Objavu prenosimo u cijelosti:

-Dragi prijatelji, dana 9. travnja 2024. naš svijet se zauvijek promijenio. To je bio dan kada smo u teškoj prometnoj nesreći moja majka i ja ostali bez Katarine i Stjepana. Prisiljeni smo podijeliti s vama bolne činjenice koje su izašle na vidjelo nakon odluke Općinskog suda u Dubrovniku i vještačenja sudskog prometnog vještaka.
Nesreća u kojoj su poginuli moj brat i sestra dogodila se u blizini Slanog. Moj brat Stjepan vozio je automobil VW Golf, dok je optužena dvadesetdevetogodišnja Klevisa Ymeri upravljala automobilom BMW XM. Prema nalazu sudskog vještaka, optužena je prilikom udara vozila vozila 90 km/h, a Stjepan 40 km/h. Naglašavam, u trenutku sudara, što znači kako je njezina brzina bila puno veća prije nego je izazvala nesreću preticanjem koje je rezultiralo frontalnim sudarom i smrtonosnim posljedicama. Prema vještačenju, moj je brat vozio prema propisima.
Odvjetnik optužene naveo je kako iz pijeteta prema žrtvama nisu prigovarali na to što je Ymeri u istražnom zatvoru, ali sada tvrde kako je produženje istražnog zatvora rezultat pritiska javnosti i medija te da je lažno navedeno kako je vozila 170 km/h.
Smatramo kako ove tvrdnje ne mijenjaju činjenice o obijesti i bezobzirnosti vozačice, koje su i jasno dokumentirane. Svjedočanstvo vozača automobila Peugeot kojeg je optužena pretjecala dodatno je osnažilo naše tvrdnje. Svjedok je izjavio kako su se dva vozila kretala iza njega, jedan Mercedes i BMW optužene, koja je bez da se uvjeri u sigurnost, nepropisno započela pretjecanje. Prilikom pretjecanja uletjela je u ‘škare’ između automobila svjedoka i vozila u kojem su se nalazili Stjepan i Katarina, što je rezultiralo frontalnim sudarom.
Unatoč svim jasnim dokazima, sud donosi odluku da se optužena pusti iz istražnog zatvora uz jamčevinu od 70.000 eura, nakon samo tri mjeseca pritvora. Iako je prvotno zbog mogućnosti bijega i pritvorena, iz nama nepoznatog razloga odluka se mijenja i daju se tzv. maksimalne mjere iako se okolnosti nisu promijenile! Sutkinja Dubravka Đivanović navodi: ‘Okrivljenica je državljanka Republike Albanije, nije ni rodbinski ni poslovno vezana uz RH, pa bi mogla, bude li se nalazila na slobodi, napustiti teritorij Hrvatske i ostati nesmetano živjeti i raditi u državi čija je državljanka jer Albanija nije članica EU i nije u obvezi izručivati svoje državljane…’ Potom sutkinja nastavlja: ‘Istražni zatvor se može ostvariti blažim mjerama i to određivanjem jamstva u iznosu od 70.000 eura u gotovom novcu koje, ukoliko bude uplaćeno, može zamijeniti istražni zatvor’.
Oprostite, sutkinjo, ali nama nije jasno! Ako je istražni zatvor određen zbog opasnosti od bijega i izbjegavanja odgovornosti, kako je moguće da ta opasnost više ne postoji? Jamčevina ne osigurava kako dotična neće pobjeći i napustiti zemlju nelegalnim putem. Ova odluka ne pruža sigurnost ni pravdu, već joj omogućava da izbjegne odgovornost!
Ovaj tragičan događaj ne smije proći neopaženo i bez pravedne kazne! Tražimo pravdu za naše najmilije i odgovarajuću kaznu za okrivljenu kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih tragedija. Našeg Stipu i Katu ništa neće vratiti, ali želimo pravdu za njih! – napisao je Đerek.

Peticiju možete potpisati na ovom linku.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist

Novi-stari knez Republike Porporela preživio atentat u Kneževom dvoru

Dulist