Početak travnja, vikend od 7. do 9. travnja, rezerviran je za gastro-dane u dubrovačkim restoranima posvećene šparogama.
Ovo samoniklo jestivo bilje koje se bere u rano proljeće, vrlo je hranjivo i zdravo. Istodobno nježna i aromatična, šparoga je u gastronomiji omiljena kao biljka koja se dobro slaže s različitim namirnicama – jajima, mesom, ribom, rižom, pancetom ili tjesteninom.
U dubrovačkim ugostiteljskim objektima kušat će se specijaliteti kao što su rižot s kozicama i šparogama, salata od hobotnice sa šparogama, jadranske kozice na podlozi od riže i šparoga, riba list s preljevom od šparoga, punjene batate sa šparogama i jajima, cannelloni sa šparogama, kamenice u tempuri na podlozi od šparoga i drugi specijaliteti. Sudjeluju ugostiteljski objekti Domino, Eden, Gusta me, Klarisa, Kopun, Lajk, Mimoza, Orka, Orsan, Porat i Rozario.
Više o šparogama:
Samoniklo jestivo bilje kao što su kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl, najbolje je upravo u rano proljeće. Divlja šparoga često se nađe i na dubrovačkim tržnicama, a riječ je biljkama koje svojim hranjivim tvarima pomažu organizmu u prilagodbi i detoksikaciji i jedna je od najstarijih ljekovitih biljaka.
Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području. Istodobno nježna i aromatična u gastronomiji je omiljena kao biljka koja se dobro slaže s najrazličitijim namirnicama: jajima, mesom, ribom, rižom, pancetom ili tjesteninom.
Kao hrana i lijek šparoga je bila veoma cijenjena još u starom Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. godine pr. n. e. Šparoge imaju najviše vode, preko 90 posto, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali.