Grad

Projekt rekonstrukcije bazena predstavlja Hrvatsku na međunarodnom natjecanju

bazen06

Projekt rekonstrukcije i uređenja zgrade gradskog bazena investitora Grada Dubrovnika i autorice arhitektonskog rješenja Vande Ivanković Kontić (Tlo studio d.o.o.) predstavljat će Republiku Hrvatsku na ovogodišnjem natječaju za međunarodnu Graditeljsku nagradu Cemex, koja će se 32. put održati u Meksiku potkraj godine, ističu iz Grada Dubrovnika.

Naime, investicija rekonstrukcije zgrade ex-hotela Stadion s uređenjem okoliša dobitnik je posebne nacionalne nagrade za društvenu vrijednost, a u okviru hrvatskog prednatjecanja neovisni stručni Odbor nagrade Cemex projekt je odabrao kao jedan od dva građevinska projekta koji će ove godine predstavljati Hrvatsku u Meksiku.

-Veliko je to priznanje Gradu Dubrovniku i autorici arhitektonskog rješenja Vandi Ivanković Kontić. Izvođač radova bila je tvrtka Texo Molior d.o.o. – navode iz Grada Dubrovnika.

-Program Grada Dubrovnika bio je uređenje okoliša i pročelja te reorganizacija interijera u svrhu formiranja prostora za muzej vodenih sportova. Snažna autorska ideja i važan gradski prostor istovremeno su bili i inspiracija i obaveza….Okoliš građevine izgrađene 1959. godine, a radi se o samom središtu grada, umjesto parkirališta, uređen je i uklopljen u tkivo grada kao javna pješačka površina. Iako urbanistička intervencija u malom mjerilu, neskromna namjera je bila generirati transformaciju šireg urbanog konteksta i vratiti prostor svim građanima – stoji u obrazloženju stručnog žirija nagrade Cemex.

Graditeljska nagrada CEMEX dodjeljuje se najuspješnijim svjetskim projektima u kategorijama Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Subvencionirana stambena gradnja, Zajednički prostori te Infrastrukturne građevine, a posebne nagrade dodjeljuju se i projektima koji poštuju načela održive gradnje, dostupnosti objekata osobama s posebnim potrebama, ostvaruju posebnu društvenu vrijednost ili pokazuju inovativnost gradnje.

Rekonstrukcija zgrade gradskog bazena s uređenjem okoliša jedno je od značajnijih ulaganja Grada Dubrovnika u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu. Na ovom objektu u tijeku je i izvođenje projekta ugradnje sustava dizalice topline čime će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini. Projekt „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ sufinanciran je uz 1.238.923,76 eura bespovratnih sredstava koja čine 85 ukupno potrebnih sredstava za realizaciju navedenog ulaganja.

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist