Aktualno

PROCURIO DOKUMENT Šuica će se u Komisiji baviti priuštivim stanovanjem, zdravstvom ili socijalni pitanjima

dubravka suica 1

Europska komisija kasnit će s početkom rada i u punom pogonu mogla bi biti tek krajem godine, javlja dnevnik.hr, Jedan od razloga je i složen proces odabira povjerenika, no prvi korak uslijedit će, kako je ranije najavljeno, 11. rujna kada će predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen iz Europske pučke stranke (EPP) predstaviti Europskom parlamentu novi povjerenički kolegij.
Zasad je jedino poznato da će von der Leyen biti predsjednica Europske komisije, a Kaja Kallas potpredsjednica i visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost. Naime, države članice lobiraju za važnije resore, ali se ne izjašnjavaju javno jer bi u slučaju da ne dobiju što su tražile morale priznati neuspjeh. Izbor predsjednice Komisije treba još potvrditi Europski parlament natpolovičnom većinom, dok će se o visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku glasati u paketu kada se bude odlučivalo o novom sastavu Komisije.
Nagađanja su velika, a prema internom dokumentu u koji je uvid imao Euronews, pri čemu valja istaknuti da se radi o špekulacijama temeljenima na radnom materijalu, neki od najtraženijih portfelja u izvršnoj vlasti EU-a pripast će upravo europskim pučanima dok će socijalistima i liberalima ostati mrvice.
Između ostalog, pučanima bi trebali pripasti priuštivo stanovanje, zdravstvo i resor koji će se baviti socijalnim pitanjima, a tu su igri austrijski povjerenik Magnus Brunner i uzdanica Andreja Plenkovića kao hrvatska povjerenica u drugom mandatu Dubravka Šuica.

Pročitajte još

ZRINKA RUDEŽ Horde turista ugrožavaju pravo stanara na dostojanstven život. Da, podržavam novi Zakon!

Dulist

Potres u Crnoj Gori, osjetio se i u Dubrovniku

Dulist

NEVIĐENO Pogledajte gdje se našao okretat

Dulist